Propunerea lui Predoiu: Interceptările pe siguranță națională, folosite în procesele penale. Stelian Ion: „Este un joc lipsit de seriozitate…”

În luna februarie a acestui an, Curtea Constituțională a României a admis o excepţie de neconstituţionalitate privind o prevedere din Codul de procedură penală, legată de folosirea interceptărilor în procesele penale. În urma acesteia, SRI nu mai poate sesiza procurorii cu interceptari pe mandate de siguranță națională. Sunt, astfel, puse în discuție și dosarele de crimă organizată, trafic de droguri, trafic de persoane sau criminalitate cibernetică ș.a.m.d.

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată în dosarul fostului președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, care a fost condamnat luni la 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, în primă instanță. De altfel, mai mulți politicieni celebri din ultimii ani au avut astfel câștig de cauză, inițiativa fiind pornită de fostul președinte al PSD, Liviu Dragnea.

Conform legii, SRI este obligat să sesizeze organele penale dacă în timpul unei supravegheri tehnice obține informații legate de săvârșirea unei infracțiuni. Prin decizia CCR, SRI nu mai poate pune la dispoziția procurorilor probele obținute. Serviciul de Informații va putea doar să comunice organelor penale ce a descoperit și procurorii să înceapă propria anchetă, fără să ia în considerare probele obținute de SRI.

Între timp, ministrul liberal al Justiției, Cătălin Predoiu, a înregistrat în Camera Deputaților, alături de deputații-juriști Cristina Trăilă și Gabriel Andronache, ambii liberali, un proiect de modificare a Legii 51/1991 privind securitatea națională a României astfel încât probele obținute prin mandate de siguranță națională să poată fi folosite și în procese penale.

Inițiativa lui Predoiu se referă la reglementarea procedurii de verificare a legalității acestor înregistrări și procedeelor probatorii prin care acestea au fost obținute trebuie operată asupra Legii nr. 51/1991, iar necesitatea unei intervenții legislative asupra Legii nr. 51/1991 se impune pentru a asigura, în acord cu principiile tehnicii legislative, o reglementare unitară în domeniu.

Actul normativ este disponibil integral AICI!

Predoiu are această inițiativă nu în calitate de ministru, ci de… parlamentar, iar acest aspect îl face pe deputatul constănțean al USR, Stelian Ion, să fie circumspect și să considere că demersul nu este unul serios, ci mai degrabă unul electoral.

„A fost decizia CCR. Este bizar că nu vine propunerea de la Guvern, el este ministru, membru al Guvernului și face o propunere pe persoană fizică, pare așa un joc electoral. PNL se ia de guler cu interlopii, dar Guvernul nu vine cu un proiect pe măsură. Este de analizat și de văzut în ce măsură se potrivește cu decizia CCR. Trebuie obligatoriu în acord cu decizia… CCR a spus, printre altele, că SRI nu se poate implica în astfel de activități și nu pot genera sau administra probe care să fie folosite în instanțe. La prima vedere mi se pare un joc lipsit de seriozitate. Dacă voiau să facă ceva cu susținere politică veneau cu proiect din partea Guvernului. Chestiunile tehnice sunt de analizat. De principiu, SRI poate furniza – tehnic vorbind – astfel de date, dar câtă vreme CCR a spus că nu e în regulă trebuie să găsim alte modalități. Noi am propus altceva: să fie pusă la dispoziție tehnica și personalul specializat pentru IGPR. Ei pot administra probe, dar dacă nu li se pun la dispoziție mijloace tehnice și personal calificat…”, a spus deputatul Stelian Ion, pentru TOMIS NEWS.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *