Spread the love

Propunerea legislativă pentru modificarea unui articol din Codul Fiscal este inițiat de președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă și liderul deputaților liberali, Florin Roman. Cei doi arată că la momentul adoptării Legii Codului fiscal din 2015 s-au instituit un set de excepții pentru care nu se datorează impozit/taxă pe clădiri, printre care se regăsesc unitățile sanitare publice.

„În conținutul acestei excepții se înțelege exclusiv clădire a unităților sanitare de tipul spitale/clinici/policlinici. Rămân, astfel, în afara sferei de aplicare a acestei facilități fiscale clădirile în care își desfășoară activitatea cabinetele individuale de medicină de familie. (…) În baza Legii din 2003, privind vechiul Cod fiscal, cabinetele de medicină de familie erau scutite, facilitate anulată prin adoptarea noului Cod fiscal, legiuitorul considerând că sintagma „clădirile unităților sanitare publice” cuprinde și cabinetele de medicină de familie, ceea ce în practică nu se întâmplă. (…) Din punct de vedere bugetar, impactul financiar al acestei măsuri este nesemnificativ, având în vedere faptul că la nivelul unităților administrativ teritoriale acționează foarte puține cabinete de medicină de familie, iar spațiul clădirilor nu este unul extins, care să genereze obligații fiscale importante”, se arată în expunerea de motive a celor doi deputați liberali.

Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat pe 24 octombrie 2018, a ajuns la Camera Deputaților unde a primit pe 22 noiembrie raport de respingere de la comisia pentru buget – revizuit în favorabil marți, iar miercuri, 6 mai, în Camera Deputaților a fost adoptat. Propunerea merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *