Propunerea legislativă privind limitarea la două mandate pentru aleșii locali se află în dezbatere publică

Propunerea legislativă care prevede ca aleşii locali, primarii, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii comunali, orăşeneşti, municipali şi judeţeni nu vor putea ocupa aceste funcţii mai mult de două mandate succesive se află în dezbatere publică, până la 8 septembrie a.c.

Deputatul ALDE, Ștefan Alexandru Băișanu, susține că proiectul vine „în întâmpinarea nevoii de a asigura un cadru propice evoluției firești a statului de drept, a administrației publice locale și a democrației românești”.

„După două mandate se plafonează. Apar caracatițe politice, economice” 

baisanu1„Din toate datele pe care le avem, cel puțin acum cu votul dintr-un singur tur, pot să spun că, la Suceava, primarul (Ion Lungu – n.r.) a câștigat alegerile cu 15,37% din numărul total de alegători. Asta e una. Lipsa reprezentativității. Doi, tot primarul de la Suceava, dar exemplu care poate fi sesizat la nivel național, e la al patrulea mandat, iar de la al doilea mandat nu a făcut nimic. A obosit! Ori s-a plafonat, ori nu mai are forță, ori nu mai are capacitate, ori nu mai are nici un interes. (…) Nu mai are interes să muncească, nu să nu fie primar. Nu mă refer doar la Suceava, ci în general. E o blocare în sistem a primarilor care depășesc două mandate. Mergând pe ideea că președinții țărilor civilizate sunt aleși pentru două mandate, tot același lucru putem să facem și pentru primari. Până la urmă, e vorba de primenirea clasei politice, să nu rămână prea mult în astfel de funcții, pentru că se creează în jurul lor o serie de caracatițe fie politice, fie economice, interese care nu au nici o legătură cu interesul majorității. Nimeni nu e de neînlocuit și sunt convins că, de fiecare dată, societatea poate produce un nou tip de primar”, a spus deputatul Ștefan Alexandru Băișanu (FOTO), pentru TOMIS NEWS.

Inițiativa legislativă a fost prezentată pe 8 iunie în biroul permanent al Camerei Deputaților, iar până pe 29 iunie are termen pentru avizul de la Consiliul Legislativ și punctul de vedere al Guvernului. Proiectul se află în termenul acordat pentru avize şi puncte de vedere solicitate, iar cetățenii interesați își pot expune părerile AICI! 

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.