Propunere USR: Autoritățile obligate să publice toate contractele și actele adiționale încheiate cu furnizorii. Stelian Ion: „PSD-ALDE-UDMR nu își doresc transparență, ci opacitate“

Deja a devenit o certitudine în rândul românilor că unul din principalele motivele pentru care lucrurile merg prost în țară este lipsa de transparență în cheltuirea banului public. Mai exact, șefii administrațiilor publice locale sunt acuzați că atribuie contracte unor „firme de casă“, fără a asigura o transparență totală. Din acest motiv, parlamentarii Uniunii Salvați România au inițiat un proiect de lege pentru completarea art. 5 alin. (1) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Practic, prin acest act normativ, aleșii USR doresc reglementarea unei obligații în sarcina autorității sau instituției publice de a publica toate contractele și actele adiționale încheiate cu furnizori, „sporind transparent procesului de alocare a resurselor și permițând accesul la informații al unui larg public cointeresat“. Deputatul USR Cosette-Paula Chichirău notează că obiectivele acestei inițiative legislative sunt reducerea costului corupției și alinierea modului de cheltuire a banilor publici cu interesele și prioritatile cetățenilor.

CITEȘTE ȘI:

Social-democrații își protejează primarii și președinții de consilii județene: comisiile de specialitate NU vor fi obligate să acorde avize pentru proiectele de hotărâre în termen de 30 de zile

„Aceste obiective nu pot fi atinse decât dacă informațiile referitoare la cheltuirea banului public sunt accesibile cetățenilor. Fundamentul liberei circulații a informației îl constituie principiul conform căruia autoritățile publice reprezintă doar deținători ai informațiilor, proprietar fiind publicul. De asemenea, dorim reducerea costului corupției. Contractele la care autoritățile publice se angajează sunt importante în sensul că antrenează obligații financiare, distribuind resursele publice. Datele arată că România este pe primul loc în UE în ceea ce privește costul corupției în achizițiile publice, prețul mediu per contract fiind mai mare cu aproximativ 33% decât în restul țărilor europene. Principalele riscuri legate de achizițiile publice sunt contracte supraevaluate sau fictive, diferențele mari între sumele din contract și suma finală, cu costuri aditionale, lucrări supraevaluate sau inexistente, studii de fezabilitate refăcute nejustificat sau de tipul copy-paste, conflictele de interese, contractarea sistematică a unor companii de consultanță de către mai multe primării dintr-un județ, persoane din instituții publice (sau care au lucrat în instituții publice) care facilitează câștigarea de contracte, contracte directe acordate sistematic unor companii cu legături politice, companii cu proprietari reali camuflați (care controlează compania, dar nu figurează în documente)“, a notat Chichirău în expunerea de motive.

USR-ista mai punctează că publicarea din oficiu a contractelor încheiate de autoritățile publice ar ușura semnificativ detectarea neregulilor și eliminarea lor în timp.

PSD nu vrea transparență?!

Propunerea legislativă pentru completarea art. 5 alin.(1) din Legea nr.544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public a fost semnată și de deputatul de Constanța Stelian Ion.

„Alături de colegii mei parlamentari am propus o inițiativă legislativă de modificare a Legii nr. 544/2001 în sensul de a obliga autoritățile și instituțiile publice să facă publice din oficiu, inclusiv prin publicarea pe site-urile proprii, toate contractele și actele adiționale încheiate de acestea cu furnizorii. În felul acesta, prin sporirea transparentizării achizițiilor publice, în acord cu legislația și bunele practici din multe state europene, s-ar crea o presiune mai mare asupra autorităților și instituțiilor publice manifestată într-o mai mare grijă față de cheltuirea banului public. S-a constatat deja că autoritățile sunt mult mai atente atunci când cetățenii sunt cu ochii pe ele și au posibilitatea de a observa mai lesne neregulile din aceste contracte. E absolut firesc ca oamenii să știe cum se cheltuie banii lor, iar aceste informații trebuie să le fie puse la dispoziție din oficiu fără a mai trebui că aceștia să formuleze cereri peste cereri către autorități și instituții, să aștepte perioade lungi și, eventual, să se meargă în instanță pentru a primi aceste informații. Din păcate proiectul a fost respins săptămâna trecută de puterea actuală în Senat. PSD-ALDE-UDMR nu își doresc transparență, ci opacitate. În opinia lor, cetățenii sunt buni doar să plătească taxe și impozite din care clientela politică să fure după cum poftește, ferita de ochii „indiscreți” ai cetățenilor. Lupta pentru adoptarea acestui proiect va continua în Camera Deputaților, dar semnalul puterii actuale este negativ pentru transparentizări și pozitiv pentru opacitate și furt. Va veni însă momentul în care PSD și aliații lor vor fi înlăturați de la conducerea acestei țări, iar proiecte absolut normale cum este cel despre care vorbim vor fi adoptate de USR și celelalte partide politice care luptă pentru normalitate“, a punctat parlamentarul USR, Stelian Ion, pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.