Spread the love

Senatorul Marius-Petre Nicoară, membru al PNL până vara acestui an, a venit în fața colegilor cu o propunere care poate părea ciudată. Nicoară vrea să dea liber proprietarilor de apartamente să facă tot felul de modificări în structura imobilului, fără a mai fi nevoie de obținerea unei autorizații de construcție din partea autorității locale.

Parlamentarul dorește ca „zidurile dintre apartamentele sau spațiile alăturate, care nu fac parte din structura de rezistență a clădirii și din proprietatea comună, pot fi reamplasate prin acordul dintre proprietarii apartamentelor sau spațiilor respective, pe baza unei declarații pe proprie-răspundere, avizată de asociația de proprietari și transmisă autorității publice locale“. Practic, senatorul dă liber, prin acest normativ, la tot felul de modificări haotice din apartamente. Inițiativa este susținută de alți trei senatori de la PNL.

„Se elimină birocrația unui act inutil. Mă refer la acea autorizație de modificare a construcției, în cazul zidurilor dintre apartamentele sau spațiile alăturate, care nu fac parte din structura de rezistență a clădirii și din proprietatea comună, care pot fi reamplasate prin acordul dintre proprietarii apartamentelor sau spațiilor respective. Considerăm că s-ar elimina un act care oricum este doar de importanță declarativă, dar pecuniară pentru solicitant, care ar putea fi înlocuit cu o declarație pe proprie-răspundere a persoanei care își reamenajează locuința, avizată de asociația de proprietari și transmisă autorității publice locale“, notează senatorul Marius-Petre Nicoară.

Tot prin intermediul propunerii sale legislative, senatorul mai dorește ca minorii sub 7 ani să fie scoși de la plata întreținerii.

„Am avut în vedere faptul că includerea minorilor care au sub 7 ani în numărul persoanelor pentru care se plătesc cheltuieile de întreținere ale locuinței și cheltuielile asociației de proprietari nu se justifică. Consumul realizat de acești copii minori se poate reflecta în contoarele de apă. În plus, în condițiile în care animalele mici de companie (pisici, căței, etc) nu sunt sau sunt incluse parțial în rândul cheltuielilor pe consumuri individuale (în funcție de decizia conducerii asociaților de proprietari), consider că este puțin deplasat să contorizăm „cvasicheltuielile“ copiilor mici. De asemenea, se poate face și o excepție și prin reducerea aceluiași gen de cheltuieli și pentru copiii de până în 14 ani, în condițiile în care aceștia nu sunt consumatori care să provoace mari pierderi în bugetului imobilului, cheltuielile lor oricum sunt suportate de părinții – proprietari ai locuințelor în care stau“, mai spune inițiatorul.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari a fost respinsă la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, în 22 octombrie, iar Guvernul a trimis trimis un punct de vedere în care precizează că nu susține inițiativa. Proiectul se află la Camera Deputaților pentru votul final.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *