Propunere PNL: liber la alcool la manifestările publice! Guvernul se opune: „Ar putea apărea conflicte spontane”

Un deputat PNL este nemulțumit de faptul că, potrivit legislației actuale, la unele evenimente ori adunări publice, cum ar fi zilele orașului, târguri, expoziții ori diverse manifestări cultural-artistice, este interzis consumul de băuturi alcoolice. De aceea, parlamentarul Glad-Aurel Varga a propus o inițiativă legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice. Concret, deputatul vrea să se poată consuma băuturi alcoolice la diverse manifestări publice.

„Astfel, din realitatea cotidiană s-a constatat că sunt organizate foarte multe evenimente care îmbracă forma unor adunări publice însă, prin modul de desfășurare și specificul lor, încalcă unele dispoziții ale acestui act normativ, consecință directă fiind sancționarea organizatorilor. Este prevăzut faptul că primăriile municipale sau comunale sunt obligate: „să interzică desfacerea băuturilor alcoolice în locurile destinate desfășurării adunărilor publice, în imediată apropiere sau, când consideră necesar, chiar în întreagă localitate, pe toată durată acestora“, în caz de nerespectare faptă constituind contravenție. Raportat la acest aspect, apreciem că modificarea/completarea textului de lege este necesară, pentru a se delimita expres care sunt evenimentele ce îmbracă forma unor adunări publice la care este permisă comercializarea și consumul de băuturi alcoolice (zilele orașului, târguri, expoziții, diverse manifestări cultural-artistice). Astfel, această completare/modificare asigură transparența, interpretarea corectă și conduce la respectarea dispozițiilor actului normativ de către organizatori, dând posibilitatea autorității publice locale de a se pronunța asupra condițiilor pe care trebuie să le îndeplinească locul de desfășurare, asupra duratei evenimentului de a aprobă sau nu, organizarea unor astfel de evenimente/adunări publice“, spune parlamentarul PNL.

Propunerea liberalului are, însă, slabe speranțe că va fi aprobată la Camera Deputaților, unde se află în prezent, în condițiile în care Senatul a votat deja împotriva proiectului, în 8 octombrie. Mai mult, și Guvernul a trimis un punct de vedere în care spune că nu susține inițiativa, pentru că „pe fondul consumului de alcool, ar putea apărea conflicte spontane”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*