Propunere: Patrimoniul fundațiilor pentru tineret, preluate de consiliile județene

Deputatul PSD Andrei Pop a inițiat o propunere legislativă prin care patrimoniul fostului UTC, în prezent administrat de fundațiile pentru tineret, să fie preluat de consiliile județene, iar acolo reprezentanții organizațiilor de tineret să ia deciziile cu privire la acest patrimoniu.

În momentul de față există 25 de fundații județene pentru tineret, dintre care numai 10 sunt active, care nu servesc interesele tinerilor, arată deputatul Pop. Scopul fundațiilor județene pentru tineret, cele care au preluat patrimoniul Uniunii Tineretului Comunist, este administrarea patrimoniului propriu în folosul tuturor tinerilor şi al organizaţiilor de tineret, cu excepţia organizaţiilor ce aparţin partidelor şi formațiunilor politice. Deputatul PSD arată că patrimoniul fundațiilor județene pentru tineret este valorificat nu în interesul tinerilor, ci în interesul unor „băieți deștepți” care au pus mâna pe acesta pe parcursul tranziției și care își urmăresc mai degrabă interesele personale, decât cele pentru care aceste fundații au fost constituite.

„Propun, printr-o inițiativă legislativă, pe care am lucrat-o cu ONG-uri de tineret, desființarea fundațiilor pentru tineret cu preluarea patrimoniului de către stat și autoritățile județene, ca urmare a administrării defectuoase a acestuia. Propun desființarea acestor fundații și transmiterea patrimoniului acestora la consiliile județene, care vor avea obligația de a înființa o instituție publică de interes județean. Din conducerea acestor instituții vor face parte și reprezentanți ai organizațiilor de tineret. Astfel tinerii vor fi cu adevărat implicați în luarea deciziilor privind acest patrimoniu. (…) Tinerii trebuie să fie beneficiarii acestui patrimoniu, iar acest lucru nu se poate realiza decât dacă administrarea lui se face într-un mod obiectiv de către autoritățile publice locale. Mare parte din acest patrimoniu a fost înstrăinat în diferite forme (schimb, superficie, vânzare, închiriere etc.) sub pretextul că el nu poate fi administrat altfel. Or, această logică este greșită pentru că închirierea clădirilor sau construirea de blocuri nu produce niciun folos pentru tineri, ci reprezintă doar o modalitate de a face afaceri cu un capital primit gratuit de la stat”, a declarat Andrei Pop.

Propunerea deputatului Pop are și susținerea deputaților constănțeni Radu Babuș, George Vișan (ambii PSD) și Mircea Titus Dobre (PRO România).

Amintim că Federația Tinerilor din Constanța a depus o plângere penală împotriva ministrului Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, la Direcția Națională Anticorupție pentru mai multe fapte asimilate faptelor de corupție: abuz în serviciu cu folos patrimonial pentru altul, complicitate la abuz în serviciu cu folos patrimonial pentru altul și aderare la grup infracțional organizat. La DNA au mai fost reclamați și Andra Costache, secretar de stat în Ministerul Tineretului și Sportului, Gabriel Carnariu, președintele Consiliului Tineretului din România, federație a fundațiilor pentru tineret care au preluat patrimoniul UTC, Mihai Dragoș, fost președinte, și Ticu Plăcintă, președintele Fundației pentru Tineret a Municipiului București. Conform informațiilor din presă, în anul 2019, Direcția Națională Anticorupție a început urmărirea penală împotriva lui Ticu Plăcintă, președintele Fundației pentru Tineret al Municipiului București, pentru modul în care a gestionat fostul patrimoniu al Uniunii Tineretului Comunist în București, respectiv prin transmiterea administrării acestui patrimoniu către o societate pe acțiuni pe care o controlează împreună cu fiul său – Tin Management Grup SA, după ani de zile în care presa a făcut anchete cu privire la situația acestui patrimoniu.

Federația Tinerilor din Constanța a solicitat încă din 2017, în cadrul dezbaterilor proiectului Legii tineretului, desființarea fundațiilor județene pentru tineret și reintrarea patrimoniului acestora în proprietatea statului pentru că s-a dovedit că acest mod de administrare a patrimoniului nu este unul eficient.

În cazul Constanței, vorbim despre Clubul Tineretului de la Mangalia și Monumentul Tineretului, statuia de la Straja. Cu privire la acest monument, în luna februarie a.c., parlamentarul social-democrat constănțean, Ștefan Mihu, a adresat o interpelare Ministerului Culturii, atrăgând atenția asupra faptului că necesită reabilitări în regim de urgență.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *