Propunere: în România se va celebra ZIUA DĂRUIRII și va fi aniversată pe 25 septembrie!

Ne americănim cu totul… Românii au prins tot mai mult gustul de a copia sărbătorile altora, iar în top sunt cele ale americanilor, de la Saint Valentine’s Day, în detrimentul Dragobetelui românesc, până la Halloween. Mai nou, parlamentarii noștri vor să legalizeze în România o sărbătoare celebră în SUA: Thanksgiving Day (Ziua Recunoștinței). În această idee, senatorul PSD Nicolae Bădălău a inițiat un proiect de lege privind instituirea „Zilei dăruirii“.

„Dăruirea este, înainte de toate, un act profund și personal, izvorât dintr-o nevoie umană, aceea de a fi bun, generos, de a oferi celuilalt, de a te simți împlinit, de a-i contamina pe alții de bucuria vieții. A dărui din inimă, a participă la ceva anume, a ajută pe cineva, a face un bine cuiva, poate însemna și a simți că faci parte dintr-o comunitate pe care vrei să o faci un loc mai bun mai frumos, a contribui la o activitate nobilă, valoroasă. Această nevoie este înrădăcinată în fiecare dintre noi. Așadar, cel care dăruiește nu va oferi dintr-un sentiment de obligație sau datorie. Va dărui pentru semenii săi, pentru cei care au mai puțin. A dărui înseamnă a adopta în comportamentul tău prezumția de solidaritate cu ceilalți oameni. A oferi ceva în dar, fără a aștepta beneficii, creează premisa unei bune educații, iar copiii care se formează în acest fel vor mai fi în greu angrenați în activități violente. Pe internațional, a în fost lansată în Statele Unite ale Americii, în  2012 GivingTuesday. Această zi creează o mișcare care reunește ONG-uri, instituții publice, companii și oameni pentru încuraja implicarea în comunitate. Ideea este aceea de a dărui pentru da parte ceva înapoi comunității din care faci parte. Astfel, scopul promovării acestei inițiative legislative este acela de a crește responsabilitatea cetățenilor de toate vârstele, de a servi toate segmentele societății, de a contribui la o moștenire culturală, care trebuie amplificată, de încuraja a generozitatea și implicarea socială prin instituirea unei Zile a dăruirii. De asemenea, instituirea unei astfel de zile oferă școlilor prilejul de implica în copiii discuții despre filantropie și voluntariat.

 „Ziua dăruirii înseamnă a încorpora soluții de tipul: donații de bani, alimente, produse; timp – activități de tip voluntariat, promovarea produselor locale -prin schimburi de produse în comunități locale; dezvoltarea spiritului civic“, motivează Niculae Bădălău.

Inițiativa a găsit sprijinul senatorilor, care au aprobat proiectul. Astfel, dacă va trece și de Camera Deputaților, românii vor sărbători în fiecare an, în 25 septembrie, Ziua Dăruirii.

DISTRIBUIE
error0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*