Propunere: Hotărârile instanțelor, pronunţate doar când există redactată şi motivarea. Mateescu (AUR): „Idee bună, dar aproape imposibil de realizat”

Baroul Bucureşti cere avocaţilor parlamentari să se unească pentru promovarea unei modificări legislative dorite de foarte mult timp de justiţiabili şi de practicienii în domeniu. Avocaţii vor ca hotărârile date de instanţele de judecată să fie pronunţate doar când există redactată şi motivarea.

Practica redactării hotărârilor la luni sau ani după pronunțare trebuie curmată! Consiliul Baroului București a decis, în ședinta de ieri, să solicite avocaților parlamentari, membri ai Baroului București, să susțină modificarea codurilor de procedură penală și civilă în sensul pronunțării hotărârilor doar în momentul în care hotărârea este redactată. Modificarea propusă vizează eliminarea practicii de redactare a hotărârilor la luni sau ani de la pronunțare și, evident, a consecințelor ce decurg din această practică – cum ar fi redactarea hotărârilor după executarea pedepsei sau, mai nou, restrângerea perspectivei căilor extraordinare de atac. În cel mai scurt timp posibil, va fi organizată o conferință profesională pe această temă și o întâlnire cu avocații parlamentari, la care va participa și UNBR„, a transmis senatorul PNL Daniel Fenechiu, prodecan al Baroului Bucureşti.

Senatorul AUR Constanța, juristul Sorin Mateescu, ne-a precizat că ideea este benefică, însă deficitul de personal din sistem ar bloca punerea în practică:

O astfel de inițiativă legislativă ar fi benefică pentru accelerarea înfăptuirii actului de justiție. Atât Codul de procedură penală cât și Codul de procedură civilă prevăd termene clare în care să se redacteze Hotărârile judecătorești. Problema acută este, însă, lipsa personalului specializat, în momentul actual există un deficit de 1.000 de judecători în țară… La cât de aglomerate sunt instanțele de judecată, cu peste 50-60 de dosare per ședința de judecată, pare a fi imposibil de realizat chiar dacă această inițiativa ar fi adoptată”, a spus senatorul Mateescu, pentru TOMIS NEWS.

În prezent, potrivit art. 16 alin. (3) din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară, „Hotărârile judecătoreşti trebuie redactate în termen de cel mult 30 de zile de la data pronunţării. În cazuri temeinic motivate, termenul poate fi prelungit cu câte 30 de zile, de cel mult două ori.” Neredactarea în termenul legal a hotărârilor reprezintă abatere disciplinară, potrivit art. 99 din Legea 303/2004. Totuşi, sunt rare cazurile în care judecătorii au fost sancţionaţi pentru asemenea întârzeri. În prezent, hotărârea judecătorească este executorie de la momentul rămânerii definitive (pe fond) sau de la momentul pronunţării (în apel sau recurs), chiar dacă motivarea ajunge la cei vizaţi mult mai târziu. În intervalul dintre pronunţare şi motivare, cei vizaţi nu pot exercita căi extraordinare de atac şi nici nu se pot adresa CEDO.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.