Proprietarii spațiilor de pe bd. Tomis SUPRAIMPOZITAȚI. Primarul Chițac: „Vor să se îmbogățească peste noapte. Îi obligăm și dăm un semnal!”

Consilierii locali municipali s-au întrunit, luni, în ședință ordinară, ultima din acest an și, printre proiectele de hotărâre dezbătute, s-a regăsit și cel privind stabilirea impozitelor și taxelor locale la nivelul municipiului Constanța în anul 2021. Vorbim de o serie de creșteri de taxe și impozite pentru anul următor, însă primarul Vergil Chițac s-a referit la o situație anume, respectiv spațiile comerciale de pe bd. Tomis, între farmacia Miga și lupoaică. Cele mai multe dintre ele sunt mai tot timpul închise, o mulțime de afaceri funcționând de-a lungul ultimilor ani perioade foarte scurte de timp, din cauza chiriilor mari. Tocmai pe acești proprietari primarul Chițac dorește să-i supraimpoziteze, pentru a-i determina să scadă chiriile:

„Câteva considerațiuni: legea ne obligă să indexăm cu rata inflației actuala structură a taxelor, prin urmare toate taxele au fost indexate cu 3,8% și mai sunt modificări… Impactul asupra bugetului nu este semnificativ, însă e un semnal. Am introdus o taxă de ocupare a locurilor publice a trotinetelor cu 1 leu pe mp/zi. Vrem să-i chemăm pe cei care vor să facă în Constanța acest business, vrem să promovăm această mobilitate. Apoi, sunt oameni care vor să comercializeze pe domeniul public măști sanitare. Lucrul ăsta se întâmplă în alte orașe de luni de zile. O altă măsură: vis-a-vis de noi, pe bd. Tomis, de la Miga la lupoaică sunt 10 spații comerciale, dar sunt închise. Proprietarii nu vor să coboare prețurile de închiriere. Vor să se îmbogățească peste noapte. Vrem să-i obligăm să coboare prețurile și supraimpozităm spațiile comerciale, în condițiile în care nu le țin deschise mai mult de 11 luni. Paradoxal, deși este o măsură nepopulară, vine în sprijinul operatorilor economici. Asta înseamnă salarii, impozite… Sunt măsuri care vin în sprijinul mediului privat. Nivelul estimat al veniturilor suplimentare este cuantificat la 1,5 milioane lei, în contextul în care bugetul total este de 242 milioane. Măsurile nu au un impact semnificativ, e vorba numai de mesajul pe care vrem să-l dăm”, a spus Vergil Chițac.

rasauteanu 1
Costin Răsăuțeanu

Liderul de grup al consilierilor social-democrați, Costin Răsăuțeanu, a luat cuvântul și a spus că nu este de acord cu această măsură, propunând ca taxele și impozitele să rămână la nivelul anului 2020.

„Revin cu propunerea de a menține taxele și impozitele la nivelul anului 2020. Nu cred că este o soluției să dăm un mesaj care constrânge cumva agentul economic. Cred că mai degrabă o abordare mai echilibrată în această perioadă ar fi binevenită. E o chestiune de perspectivă: nu cred că puteți regla problema deficitului mărind taxele și impozitele, sperând la o creștere a colectării. Ar trebui să ne axăm pe fonduri europene, pe continuarea proiectelor pe care le avem în derulare. Propun să renunțăm la majorarea taxelor și impozitelor, care vor împovăra constănțenii. Aceste spații sunt închise pentru că au fost luate și niște măsuri de restricție și cred că aceste restricții au afectat grav activitatea economică a orașului. Se justifică – economic, moral – să păstrăm facilitățile pe care noi le-am acordat în 2019, să venim cu măsuri de sprijin și să nu transmitem mesaje de teamă. Piața reglează prețul de a închiria, de a nu închiria. Este momentul să venim cu facilități fiscale”, a spus Răsăuțeanu.

Propunerea consilierului PSD a fost respinsă.

Proiectul de hotărâre privind taxele și impozitele locale pentru anul 2021 a fost adoptat cu 18 voturi pentru și 8 împotrivă.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.