Promulgat de Iohannis: Transportul județean pentru elevi, GRATUIT! AEC îl trage de mânecă pe Lupu: RESPECTAȚI LEGEA!

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) salută promulgarea legii privind gratuitatea pentru elevi de către Președintele României, Klaus-Werner Iohannis, la transportul județean și cere președintelui Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, să respecte legea de urgență. Vineri, 30 octombrie a.c., Președintele României, Klaus-Werner Iohannis, a promulgat legea privind transportul elevilor (PL-x 334/10.06.2020) prin Decretul nr. 824/2020. Legea nr. 226/2020 de modificare și completare a Legii educației naționale nr.1/2011 rezolvă problema transportului elevilor.

De astăzi, dreptul elevilor de a beneficia de transport gratuit devine realitate după 7 ani în care Asociația Elevilor din Constanța a realizat demersuri continue. Istoria transportului elevilor începe în 2011, când Legea Educației prevedea dreptul distinct al elevilor de a beneficia de decontarea navetei, respectiv reducere la transportul județean. Totuși, niciunul din aceste drepturi nu a fost respectat, cauza fiind o serie de încurcături legislative. Câteva dintre acestea sunt plafonarea decontării navetei în 2013, introducerea tarifelor maximale pentru abonamentele elevilor în 2016, precum și eliminarea transportului județean din sfera serviciilor publice în 2019.

Odată cu promulgarea legii sunt modificate o serie de articole din Legea educației și elimină toate contradicțiile legislative de până acum. Astfel, dreptul elevilor la transport gratuit nu mai este interpretat separat (decontarea navetei și tarif redus), gratuitatea fiind asigurată de autoritățile locale și județene, prin intermediul contractelor de servicii publice. Totodată, sistemul de decontare inaplicabil prevăzut de OUG nr. 70/2020 este eliminat. Astfel, având în vedere cadrul legislativ clarificat, solicităm președinților de consilii județene să finalizeze de urgență procedura de atribuire directă a contractelor de serviciu public și să emită hotărâri prin care să acorde gratuitate elevilor.

Este una dintre victoriile pe care AEC, împreună cu toți actorii implicați în acest demers o așteptau. Legea nr.226/2020 rezolvă problema cu care ne confruntăm de ani de zile și clarifică nelămuririle din OUG 70/2020. Tot ce trebuie să facă acum consiliile județene este să încheie contracte cu operatorii de transport, astfel încât elevii să beneficieze de transport gratuit pe bune. Salutăm promulgarea legii și considerăm că este o măsura de mult timp așteptată, dar ne bucurăm ca în final s-a luat decizia corectă pentru elevii din întreaga țară”, a declarat președintele AEC, Sabina Spătariu.

Legea promulgată vineri este disponibilă integral AICI!

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *