Spread the love

Senatorii au respins, miercuri, propunerea legislativă a USR, care prevede revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin în cazul în care nici unul dintre candidați nu întrunește majoritatea de voturi. Proiectul a fost respins cu 47 de voturi împotrivă și doar 33 de voturi pentru. Potrivit proiectului de lege, un al doilea de scrutin pentru alegerea primarilor în două tururi ar putea fi organizat dacă nici unul dintre candidați nu întrunește majoritatea de voturi. Turul doi se organizează la două săptămâni de la primul tur de scrutin. De asemenea, doar primii doi candidați în ordinea numărului de voturi intră în al doilea tur de scrutin, fiind ales primar candidatul cu cele mai multe voturi.

CITEȘTE ȘI:

PNL nu a susținut proiectul USR. Deși, senatorii liberali au votat pentru proiect, au fost prezenți doar 10 din totalul de 26. Dacă ar fi fost toți prezenți, proiectul ar fi fost adoptat.

La votul de miercuri din Senat a fost prezent și senatorul social-democrat constănțean Ștefan Mihu.

„Nu ne înțelegem pe un subiect simplu… Domnii care vor insistent la guvernare dar nu înțeleg ce înseamnă asta invocă ideea unei reprezentativități pentru primari. Problema este următoarea: Candidații care vor intra în al doilea tur de scrutin vor fi susținuți de toate celelalte formațiuni politice care au pierdut în primul tur. Așa că, despre ce reprezentativitate vorbim dacă am putea avea, să zicem, un primar USR cu voturi de la PRO România sau un primar PSD cu voturi de la USR? Ce debandadă națională ar ieși!”, a spus senatorul Mihu, pentru TOMIS NEWS.

Proiectul a primit raport comun de respingere de la Comisia juridică și cea de administrație publică pe 9 octombrie 2019. După votul din Senat, proiectul va merge la Camera Deputaților, pentru votul final. Un proiect aproape identic a fost inițiat acum câțiva ani de PMP, propunerea fiind uitată în prezent în sertarele Parlamentului.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *