Proiectul Unirii Republicii Moldova cu România a ajuns la Constanța. „79% dintre basarabeni nu și-au văzut niciodată Țara!”

După ce în ultimii ani s-au înfrățit localități, școli si licee și numeroase instituții din stânga și din dreapta Prutului, vara asta s-a dat startul unei campanii de suflet pentru milioanele de români din țară și din Basarabia.

„Vara asta este momentul SĂ ÎNFRĂȚIM OAMENII! Vrem ca tu, cel din dreapta Prutului, să treci doar cu buletinul granița și să vezi cu ochii tăi jumătatea din Moldova lui Ștefan cel Mare, pe care ne-au furat-o străinii fără drept de apel! Vrem ca și tu cel din frumoasa Basarabie să treci Prutul vara asta și să vezi cu ochii tăi muntele și marea Țării tale și să cunoști căldura și deschiderea fraților tăi români! Și mai mult decât orice vrem sa ne REÎNFRĂȚIM OM CU OM, așa cum am făcut-o și în 1918!”

Este textul care descrie pe scurt campania „Vara înfrățim Țara!”, demarată de basarabenii unioniști, care își descriu pe larg campania pe site-ul www.basarabia-acasa.ro

Sute de basarabeni au fost și vor mai veni în această vară la Constanța. Pe 8 iulie, 50 de basarabeni s-au aflat  într-o vizită la Constanța, prilej cu care Consiliul Județean a fost gazda unei delegații formată din șapte primari, iar președintele instituției, Horia Țuțuianu și vicepreședinții Claudiu Palaz și Daniel Learciu au organizat o masă rotundă și au discutat despre o posibilă colaborare, relație de prietenie, între autoritățile constănțene și cele de peste Prut.Per total, vorbim de 100.000 de basarabeni care vor vizita România până în luna octombrie.

CITEȘTE ȘI:

Acțiune unionistă la Constanța. A început campania „Vara înfrățim Țara!”

Duminică, la sediul PMP Constanța, președintele Claudiu-Iorga Palaz i-a avut ca oaspeți pe membrul coordonator al Platformei Unioniste Acţiunea 2012, Alexandru Rotaru şi pe coordonatorul acțiunilor unioniste la Constanța, Codruţ Burdujan.

Ultimul i-a mulțumit lui Palaz pentru implicarea de care dă dovadă în ceea ce privește sprijinirea acțiunilor unioniste de la Constanța.

„Sunt niște acțiuni sensibile. Înainte de a fi jurnaliști, lideri politici, suntem români. Este un interes care ne privește pe toți. Această românizare nu privește doar teritoriile dincolo de sârma ghimpată, cred că această românizare ar trebui făcută și în România. Putem să trecem în Basarabia, în pâmântul nostru românesc, doar cu buletinul și aș avea o deosebită satisfacție ca, alături de dragii mei colegi din presa locală, să putem să mergem împreună la Chișinău. O să anunț astfel de proiecte, pentru a cunoaște direct realitățile de acolo! (…) Pe litoral veți vedea unioniști, este un obiectiv pe care îl avem toți: Unirea! În primul rând în suflet, între toți românii, indiferent de ce parte a sârmei ghimpate se află… (…) Sunt câteva sute de basarabeni care au vizitat litoralul, am avut bucuria de a îi îndruma să vadă plajele, istoria Dobrogei, personalitățile de aici… am avut toată deschiderea din partea unor oameni de cultură, unor lideri politici, iată unul dintre ei este alături de noi și am o satisfacție deosebită să îi strâng mâna domnului Claudiu Palaz pentru această implicare în acțiunile unioniste”, a spus Burdujan.

„Voi lua legătura și cu colegii din țară, să fiți convinși că vor avea sprijin și în alte județe”

Claudiu Palaz a precizat că politica sa este una consecventă, amintind că sprijinul său pentru Unirea Republicii Moldova cu România datează de mai mulți ani, încă de pe vremea în care a fost prefect.

„Îi asigur de tot sprijinul pe care îl pot da, atât în calitate de președinte al PMP, cât și organizația Constanța și acțiunile pe care le vor face în Constanța vor avea sprijinul în județ. Ne vom implica, știți foarte bine că m-am implicat când eram prefect, am dus șapte tone de cărți la Vulcănești și Cantemir, la vremea aceea nu era vorba de vreun impact politic, pentru că funcția de prefect e apolitică. După șase ani de zile sunt pe același drum și sprijin ideile unioniste în Constanța și sunt alături de Acțiunea 2012. Voi lua legătura și cu colegii din țară, să fiți convinși că vor avea sprijin și în alte județe, în ceea ce privește PMP!”, a spus Palaz.

„79% dintre basarabeni nu au văzut niciodată România”

Membrul coordonator al Platformei Unioniste Acţiunea 2012, Alexandru Rotaru a precizat că, în aceste momente, șapte autocare cu basarabeni sunt în plină campanie, iar proiectul se va desfășura până în luna octombrie.

„Platforma Unionistă Acțiunea 2012 desfășoară cele mai ample proiecte din România după 1991. O să aduc aminte de proiectul „Cunoaște-ți Țara”, care are ca obiectiv 100.000 de basarabeni care să viziteze pentru prima dată Patria Mamă, cu scopul de a distruge ideile preconcepute impuse de manipularea Federației Ruse. Sunt vizite informaționale a românilor basarabeni. 79% din populația Republicii Moldova nu a vizitat niciodată România până acum și credem că are un impact fenomenal această cauză. Primul pas pentru a aduce Basarabia acasă este informarea, iar noi, românii de aici, informăm românii basarabeni corect: români frumoși, ospitalieri și cu locuri fenomenale. Proiectul se află la mijlocul desfășurării sale și ne bucurăm de un feedback extraordinar de pozitiv! (…) Basarabia nu poate fi adusă la Patria Mamă nici de mine, nici de domnul Palaz, poate fi adusă doar de România întreagă! Noi știm că românii sunt patrioți, așa cum au fost totdeauna în istorie: deschiși către frați! Noi, actualmente, ajutăm Basarabia să revină acasă și fiecare dintre noi poate s-o facă, doar împreună putem aduce Basarabia acasă! Unirea face puterea, nu este doar un mesaj, este un mod de viață: doar uniți putem să facem lucruri mari!”, a spus Alexandru Rotaru.

Unirea TV, gata de start!

Activistul unionist a amintit și de cel de-al doilea proiect de amploare pe care Acțiunea 2012 o desfășoară, lansarea unei televiziuni 100% românești la Chișinău. Lansarea televiziunii este programată pe 31 august, de Ziua Limbii Române.

CITEȘTE ȘI:

Campanie de acumulare de fonduri: se lansează Unirea TV, proiectul ambițios al unioniștilor

„Pe 31 august, lansăm prima televiziune 100% românească în Republica Moldova, care are ca scop țintă informarea directă și corectă a cetățenilor români din statul așa-zis Republica Moldova. Prin proiectul de informare și înfrățire a localităților, care se desfășoară în aceste momente deja, încercăm să arătăm românilor basarabeni deschiderea statului român pe care a avut-o către toate minoritățile din teritoriile sale și știm că România are cea mai bună politică din acest punct de vedere. Ne aflăm în Dobrogea, o zonă care în 1878 a trecut la Patria Mamă în schimbul Bugeacului basarabean și vom organiza vizite ale românilor basarabeni în Dobrogea, cu ajutorul domnului Palaz și nu numai, ca cei din Republica Moldova să vadă România așa cum este ea, fără perdea, o Românie întotdeauna deschisă pentru a aduce Basarabia acasă! (…) Spre bucuria noastră, în Republica Moldova s-a adoptat recent o lege a audiovizualului mult mai permisivă România și mult mai drastică pentru Federația Rusă, care impune un conținut de 75% în limba română, ceea ce până acum nu era. Înființarea televiziunii Unirea TV presupune demersuri către autoritățile publice din Moldova și România și mizăm foarte mult pe ajutorul tuturor televiziunilor din România, atât la nivel național, cât și la nivel local. Licența de difuzare a fost deja obținută pentru Chișinău, urmează să facem ultimele demersuri pentru deschiderea propriu-zisă și, pe 31 august, de Ziua Limbii Române, vrem ca românii de peste Prut să vadă o televiziune română, fără influențe politice, fără propagandă, o televiziune care să prezinte România așa cum este ea cu adevărat!”, a mai spus Alexandru Rotaru.

Obiectiv final: Re-Unirea, în 2018!

Campaniile desfășurate de Platforma Unionistă Acțiunea 2012 nu sunt scopul, ci mijlocul, spre obiectivul final: Re-Unirea Basarabiei cu România, în momentul în care vom serba 100 de ani de la Marea Unire. Potrivit lui Alexandru Rotaru, acest obiectiv poate fi îndeplinit printr-un referendum organizat în ambele state, mai ales în contextul în care forțele unioniste din Republica Moldova sunt în creștere.

„Prin donațiile de carte care au fost făcute din România către Republica Moldova și care sunt de ordinul sutelor de tone, miilor de volume, chiar și domnul Palaz a făcut o donație de carte fenomenală cu impact major, procentul crește considerabil! Dacă, în 2004, era un procent de până în 15% de etnici români, care s-au declarat deschiși, acum avem 70% de etnici declarați! Recensământul din 2014 nu a fost făcut public tocmai din considerentul că la conducerea Republicii Moldova încă se află forțe „stataliste”. Sperăm ca odată cu alegerile prezidențiale din octombrie a.c. lucrurile să se schimbe. Conform tuturor sondajelor, forțele pro-unioniste și pro-europene depășesc cumulat forțele pro-ruse sau „stataliste”!”, a concluzionat Alexandru Rotaru.

1 Trackback / Pingback

  1. Mai este nevoie de câteva donaţii pentru a lansa prima televiziune românească peste Prut | Românism

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*