Spread the love

Proiectul de lege privind aprobarea obiectivului de investiţii Spitalul Militar Regional „Mihail Kogălniceanu” este inițiat de senatorul PSD de Constanța, Nicolae Moga. Într-un context în care cele opt spitale regionale – promise de PSD, printre care se regăsea și Constanța, au ajuns la cinci, apoi la trei, județul nostru fiind exclus în final din planurile inițiale, proiectul lui Moga intră la votul din Camera Deputaților, forul decizional în acest caz. Confruntat cu îngroparea proiectului, Moga a marșat pe un spital regional marca NATO, în speranța obținerii unei susțineri din partea partenerilor strategici.

58 de parlamentari, cei mai mulți de la PSD dar și de la PNL, USR sau UDMR, s-au alăturat inițiativei lui Moga, proiect de unitate spitalicească menită să deservească „pacienți din zona Dobrogei și de sud est a țării”.

„Sectorul sanitar se bazează pe o infrastructură concepută acum 50-60 de ani, când nevoia de servicii de sănătate era diferită față de realitățile de astăzi. Rețeaua de spitale este adesea fragmentată, utilizează clădiri vechi, ce nu permit integrarea optimală a circuitelor intraspitalicești și ridică frecvent dificultăți majore în adoptarea de noi tehnologii din cauza limitărilor fizice intrinseci ale clădirilor, nu dispun de facilități pentru un acces fizic. (…) Dotarea cu echipamentele necesare este încă departe de standardele în țările europene avansate și deseori distribuția echipamentelor în profil teritorial este insuficient echilibrată și calibrată în funcție de nevoi. (…) Constanța este poate singurul județ din țară care are cel mai mic număr de spitale, nu are un spital municipal, nu are un spital de copii, nu are un spital materno-infantil. Județul Constanța, unul dintre cele mai mari din țară, este situat într-o poziție strategică atât din punct de vedere militar, cât și economic. Totodată, medicina militară constituie un element vital de sprijin al militarilor români în misiunile încredințate pe timp de pace sau de război. Armata României este o armată a NATO, care execută misiuni în cele mai complexe teatre de operații. Cu predilecție Constanța – locație a bazei NATO – armata își întărește capacitatea operațională prin cele mai realiste programe de înzestrare cu tehnică modernă implementate după 1990. Față de această situație, este absolut necesar ca sistemul medical militar să țină pasul cu transformările armatei noastre”, se arată în expunerea de motive a lui Moga, disponibilă integral AICI!

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat pe 23 aprilie și din 29 aprilie este la Camera Deputaților, unde raportul Comisiei pentru apărare trebuie emis până pe 7 mai.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *