Spread the love

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, pentru modificarea şi completarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru completarea Legii nr.254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal a fost inițiat de senatorul PNL Alina Gorghiu. Proiectul a fost amplu criticat, PNL, prin președintele Ludovic Orban, anunțând că nu va susține o astfel de inițiativă. Concret, Gorghiu propunea ca infractorii care au primit pedepse de până la 7 ani de închisoare să execute pedeapsa la domiciliu, proiectul fiind disponibil integral AICI!

Proiectul a fost adoptat de Senat pe 31 martie, însă criticile au fost vehemente și, la votul final de miercuri din Camera Deputaților, a fost respins definitiv, cu 305 voturi pentru respingere și un deputat care nu a votat. După vot, deputatul constănțean al USR, Stelian Ion, a arătat că PSD are un limbaj dublu, întrucât susține respingerea acestui proiect, în schimb propune adoptarea unui alt proiect care se referă la faptul că pentru faptele de evaziune până într-un anumit cuantum (50.000 euro) să se aplice amendă sau (100.000 euro) pentru a înceta procesul penal dacă este plătit prejudiciul plus 20%, din totalul acestuia, până la primul termen de judecată.

„Acest proiect nu era totuși al PSD, e bine că am votat cu toții împotrivă, era extrem de grav pentru foarte multe infracțiuni deosebit de grave din Codul penal, ar fi urmat ca infractorii, persoanele condamnate, să își ispășească pedeapsa de acasă. Dar, limbajul acesta dublu al PSD care spune că s-a spălat de toate păcatele și în care îi acuză pe ceilalți că pe vreme de pandemie nu aveau altă grijă decât să îi lase pe cei care săvârșeau infracțiuni să își ispășească pedeapsa acasă, le permite evazioniștilor fiscali să scape basma curată, să plătească o sumă și să se aleagă doar cu o amendă sau eventual cu renunțarea la urmărirea penală. Un astfel de proiect este extrem de dăunător. Dacă vreți să demonstrați că v-ați schimbat optica, vă rugăm să dovediți cu fapte, să puneți pe ordinea de zi săptămâna viitoare și să votați împotriva acelui proiect. Mai mult, hai să încunumăm toată această chestiune cu un numitor comun, pentru că ați preluat inițiativa #FărăPenali în funcții publice toate partidele, urmând exemplul USR, haideți să le punem pe toate pe ordinea de zi și să dăm drumul acelei revizuiri a Constituției, astfel încât persoanele condamnate penal să nu mai aibă ce căuta în funcții publice”, a spus deputatul Stelian Ion.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *