Spread the love

Deputatul social-democrat constănțean, Cristina-Ileana Dumitrache, a depus în noiembrie 2018 un proiect legislativ, care vizează protecția persoanelor cu boală celiacă din România. Proiectul, susținut de 136 de deputați și senatori, cei mai mulți din partea PSD, dar și PNL și, evident, majoritatea parlamentarilor constănțeni, arată că intoleranța la gluten este o afecțiune autoimună declanșată de ingestia de gluten (proteina de grâu, orz, secară) și care netratată corect poate avea consecințe de sănătate importante, cum ar fi osteoporoza, infertilitatea, avorturile repetate, anemia prin deficit de fier și anumite forme de cancer.

CITEȘTE ȘI:

„În acest moment, aproximativ 8.000 de copii se află în evidență ca având boala celiacă. Însă, numărul acestora este mai mare, Centrul de Management pentru Boala Celiacă (din cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu) estimând că până la 200.000 de persoane au boala. Numărul exact al bolnavilor nu este cunoscut, deoarece nu există un registru național al bolnavilor şi acest aspect este reglementat de prezentul proiect legislativ. Boala celiacă nu se vindecă, iar singurul tratament viabil este regimul strict fără gluten pe tot parcursul vieții Pentru aceasta, propunem ca persoanele, adulți și copii, diagnosticate cu boala celiacă să primească un stimulent alimentar lunar în valoare de 300 de lei, acordat sub forma tichetelor de masă/bonuri de alimente”, a motivat Cristina Dumitrache.

Deși, susținut de numeroși parlamentari, proiectul legislativ nu a avut un traseu total pozitiv. Pe 18 martie a fost respins de Senat, iar în prezent se află în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților, unde comisia pentru drepturile omului l-a avizat favorabil (26 martie), comisia pentru industrii – prezidată de deputatul PSD de Constanța, Iulian Iancu, l-a avizat negativ (2 aprilie), comisia pentru egalitatea de șanse – favorabil (2 aprilie), comisia pentru muncă – favorabil (8 aprilie) și la fel și comisia pentru învățământ (10 aprilie). Raportul comisiei pentru sănătate și familie trebuia emis până pe 9 aprilie.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *