Proiectul lui Dragnea e ISTORIE: Rezerva valutară a BNR rămâne în Anglia

Camera Deputaţilor a respins, marţi, legea prin care Liviu Dragnea, fostul lider al PSD, voia repatrierea rezervei de aur în ţară. Decizia vine în aceeaşi zi în care instanţa a refuzat liberarea condiţionată a lui Liviu Dragnea. Votul a fost dat pe cererea de reexaminare a Legii pentru modificarea art.30 din Legea nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, lege care are ca obiect de reglementare depozitarea întregii rezerve de aur a României în ţară şi introducerea unui termen de maxim 20 de zile pentru ca BNR să prezinte Parlamentului şi Guvernului un raport privind situaţia rezervelor internaţionale şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o diminuare a rezervelor naţionale.

S-au înregistrat 173 de voturi „pentru”, 131 de voturi „împotrivă” şi o „abţinere”.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de foştii parlamentari Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae, iar la data de 20 noiembrie 2019, preşedintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea. În cadrul dezbaterilor care au avut loc în plen, deputatul PSD Oana Florea a susţinut că România plăteşte pentru depozitarea aurului la Londra şi nu câştigă nimic, considerând această discuţie una de interes naţional. La rândul său, deputatul liberal Dan Vîlceanu a afirmat că proiectul este unul împotriva intereselor naţionale şi totodată „nelegal”, pentru că încalcă tratatele europene.

Liderul deputaţilor AUR, George Simion, a solicitat retrimiterea proiectului la comisii, propunere respinsă de deputaţi.

Nu contează atât de mult cine a iniţiat acest proiect de lege, e vorba de suveranitatea naţională. (…) Este o discuţie care trebuie purtată indiferent de iniţiator iar opţiunea noastră este că actuala marjă de 60% din rezervele de aur ale ţării trebuie readusă„, a afirmat Simion.

Deputaţii PSD au susţinut retrimiterea proiectului la comisii, după cum a anunţat liderul grupului, Alfred Simonis. Liderul deputaţilor USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, a amintit că legea este iniţiată de fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea şi i-a invitat pe social-democraţi „să se rupă” de acesta.

Pe 24 aprilie 2019, a fost circ mare în Parlament, când Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a votat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea art.30 din Legea nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României. Proiectul a fost inițiat de social-democrații Liviu Dragnea și Șerban Nicolae.

Din informațiile deținute, în prezent, rezerva de aur constituită de BNR se găsește în proporție de 65% în străinătate. Pentru această cantitate de aur, BNR nu mai realizează nici un fel de venituri, ci, dimpotrivă, achită contravaloarea costurilor de depozitare”, se arată, printre altele, în expunerea de motive.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat pe 1 aprilie 2019 și, ulterior, de Camera Deputaților, cu 165 de voturi pentru, 90 împotrivă și trei abțineri. După votul final, Liviu Dragnea s-a dezlănțuit pe consilierii BNR: „Eu nu l-am auzit niciodată pe domnul Mugur Isărescu contestând. Sunt consilieri de la BNR care de-a lungul timpului au spus multe prostii și minciuni chiar și că programul nostru de guvernare nu va funcționa. Când aud un punct de vedere oficial al domnului Isărescu voi comenta”.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *