Proiectul fostului ministru al Justiției, Florin Iordache, care îi înnebunește de cap pe primari: compartiment de plată a pensiilor și asigurărilor sociale

Scurta și jenanta prezență a lui Florin Iordache în fruntea ministerului Justiției ar putea să nu fie singura problemă pe care social-democratul o va cauza. Proiectul de Lege privind înfiinţarea, la nivelul administraţiei publice locale din comune, oraşe şi municipii a compartimentului de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale aduce vești proaste pentru primari. Iordache a inițiat proiectul, alături de Marian Neacșu, în vara anului trecut și prevede „înființarea la nivelul administrației publice locale din comune, orașe și municipii a Compartimentului de pensii și alte drepturi de asigurări sociale cu scopul de a veni în sprijinul cetățenilor care solicită acordarea pensiei sau alte drepturi sociale ce fac obiectul Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice”.

Proiectul lui Iordache este o sabie cu două tăișuri. Partea bună a acestuia se referă la eliminarea birocrației datorată „distanțelor mari între localitatea de domiciliu a solicitantului și casa de pensii”, „lipsei mijloacelor de transport în mediul rural și costul ridicat al transportului până la casa județeană de pensii” sau „aglomerației de la ghișeele caselor de pensii”. Partea mai puțin benefică se referă la punerea în cârca primarilor a unor cheltuieli suplimentare. De altfel, în această perioadă toți primarii din România așteaptă „unda verde” de la Guvern pentru finanțări, de fiecare dată prea puține și acordate prea târziu. Numai că proiectul lui Iordache aduce o problemă în plus, prin descentralizarea competențelor, adică personalul unităților administrativ-teritoriale va trebui să presteze un serviciu care este în competența caselor județene de pensii, cheltuielile bugetului general consolidat vor crește și, evident, bugetele locale vor fi rectificate cu cheltuieli suplimentare de personal! De altfel, punctul de vedere al Guvernului, emis la 20 septembrie 2016, a fost unul negativ și foarte clar în privința proiectului lui Florin Iordache: „Nu se regăsește o fundamentare a impactului financiar al măsurilor propuse asupra bugetelor locale”.

Pe de altă parte, Consiliul Legislativ a sesizat perseverența lui Florin Iordache, susținând că „propunerea a fost respinsă în 2015 de către Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională, iar prezentul proiect reia, într-o formă aproximativ identică, conținutul acesteia”.

Proiectul privind compartimentul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale a fost adoptat de Senat în decembrie 2016 și, miercurea trecută, a ajuns la comisia juridică condusă de Eugen Nicolicea, care, probabil ca urmare a contextului politic în care se află Iordache i-a „ștampilat” avizul negativ.

Consiliul Economic și Social i-a avizat însă favorabil proiectul lui Florin Iordache, termenul pentru depunerea rapoartelor de la comisia pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului și comisia pentru muncă şi protecţie socială expiră joi, 23 februarie a.c. Ulterior, proiectul lui Florin Iordache va intra la votul final din Camera Deputaților, când primarii vor afla dacă vor trebui să bage și mai adânc mâna în bugetul public pentru ideile fostului ministru al Justiției.

CITEȘTE ȘI:

OUG 13 a fost definitiv îngropată în Parlament. Turcan: „Demisia Guvernului este soluția pentru ca partenerii noștri să aibă încredere”

Florin Iordache a demisionat din funcția de ministru al Justiției pe 9 februarie a.c., în urma scandalului din jurul Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 13/2017, privind modificarea Codurilor Penale. Slaba comunicare și desele bâlbâieli au dus la un mandat de foarte scurtă durată pentru parlamentarul social-democrat.

Miercuri, în cadrul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, Tudorel Toader a fost ales pentru a prelua portofoliul Justiției, după interimatul lui Ana Birchall.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*