Proiectul de rectificare bugetară, publicat

Ministerul Finanțelor a publicat miercuri proiectul de rectificare bugetară, ultima din acest an, făcută pentru suplimentarea cheltuielilor cu Sănătatea și pentru tăierea unor venituri ale statului provocate de facilitățile fiscale acordate firmelor.

„Ministerul Finanțelor Publice propune o rectificare bugetară pentru anul 2020 cu un deficit bugetar de 9,1% din PIB, respectiv 96 de miliarde lei, construit pe o contracție economică de 4,2% pentru acest an. Deci la începutul anului era în buget o estimare a creșterii economice de 4,2%, acum ne aflăm la o contracție de 4,2. Este o diferență de 8 procente, care se vede, bineînțeles, și în deficit. Deficitul bugetului general consolidat astfel se majorează cu 5 miliarde de lei. De unde vine această majorare? În primul rând din estimarea noastră că nu vom mai încasa 4,2 miliarde de lei în ultima parte a anului. Aici este vorba de venituri din economie, și această neîncasare vine de pe urma deciziei pe care am luat-o, ca cei care au acumulat datorii în această perioadă, în perioada de la începutul stării de urgență până la 25 octombrie să poată să reeșaloneze pe următoarele 12 luni. În același timp, cheltuielile bugetului general consolidat cresc. La această rectificare bugetară, cum am spus, avem priorități precum sănătate, educație, investițiile și asistența socială”, a spus astăzi ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

Bugetul de stat pe anul 2020 se diminuează la venituri cu suma de 4.489,4     milioane lei, iar la cheltuieli se diminuează cu suma de 584,0 milioane lei creditele de angajament și se majorează cu suma de  1.157,6 milioane lei creditele bugetare, iar deficitul se majorează cu suma de 5.647,0 milioane lei”, se arată în proiectul de rectificare.

Toate actele normative aferente sunt disponibile AICI!

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *