Spread the love

Social-democrații care au inițiat proiectul de modificare a Legii 544/2001 își vor retrage semnăturile, PSD nesusținând această inițiativă: „Nu e o prioritate”.

Referitor la propunerea legislativă privind modificarea legii 544, PSD nu susține această inițiativă. Semnatarii din partea PSD își vor retrage semnatura. Nu e o prioritate pentru PSD această lege”, transmit social-democrații.

Și Florin Roman și-a retras semnătura de pe proiectul de modificare a legii 544/2001, în urma criticilor potrivit cărora inițiativa ar limita accesul la informațiile publice și ar da posibilitatea autorătăților să refuze accesul pe motiv că informațiile sunt solicitate cu „rea-credință”.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, şi patru deputaţi PSD au depus la Senat o propunere legislativă privind modificarea Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public. Propunerile formulate reprezintă un regres uriaş în domeniul transparenţei în activitatea autorităţilor publice, ducând la îngreunarea obţinerii de informaţii de interes public.

Iniţiatorii proiectului susţin că definiţia dată de lege informaţiilor de interes public este prea largă, putând cuprinde practic orice informaţie despre activitatea instituţiilor publice. Astfel, cei cinci deputaţi propun ca instituţiile să poată refuza solicitările care necesită transmiterea unei documentaţii mai mari de 50 de pagini. Mai mult, orice costuri privind fotocopierea, scanarea sau alte operaţiuni necesare pentru oferirea răspunsului ar urma să fie suportate de solicitant. Preţul ar fi stabilit de conducătorul instituţiei, potrivit proiectului.

Dreptul de a oferi informaţiile este introdus în proiect şi în cazul în care instituţia apreciază că solicitarea este formulată cu rea-credinţă, aprecierea aparţinând instituţiei.

Iniţiatorii sunt Bontea Vlad – deputat PSD; Ilişanu Claudiu-Augustin – deputat PSD; Roman Florin-Claudiu – deputat PNL; Ştefănescu (Peţa) Eliza-Mădălina – deputat PSD; Vişan George-Gabriel – deputat PSD Constanța.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *