Proiectele privind rețeaua de transport a energiei electrice nu se vor mai împiedica de birocrație? Deputatul Iancu (PSD Constanța) vrea ca autorizările și exproprierile să se facă mai ușor

Credem că nu există proiect de utilitate publică în România care să nu fi fost îngreunat de birocrația excesivă. Este cazul multor proiecte importante care au fost blocate din diverse motive, fie din proasta gestionare a fondurilor, fie din cauza procesului de autorizare prea lung, ori din cauza piedicilor impuse în procesul de expropriere. Printre proiectele majore care au fost blocate sau care sunt în pericol de a fi blocate se numără și cele din domeniul transportului energiei electrice. De aceea, deputatul de Constanța al PSD Iulian Iancu, susținut de alți 72 de colegi de la PSD și ALDE, a inițiat un proiect de lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea proiectelor de importanţă naţională în domeniul energiei electrice. Concret, parlamentarul vrea armonizarea legislației, astfel încât, pentru proiectele de interes național în domeniul energiei electrice, autorizările și exproprierile să se facă mult mai ușor.

„Proiectele de importanță națională cu privire la rețeaua de transport a energiei electrice sunt investiții publice de importanță strategică pentru România, care contribuie la implementarea obiectivelor energetice climatice ale Europei și care constituie elemente esențiale ale uniunii energetice europene, prin diversificarea surselor de energie și eliminarea izolării energetice a anumitor state, context în care implementarea proiectelor devine o prioritate națională pentru dezvoltarea infrastructurii strategice cu privire la rețeaua de transport a energiei electrice. Principalele probleme ridicate de cadrul legislativ în vigoare și care constituie premisele majore care au condus la necesitatea propunerii unor reglementări legale, specifice adaptate acestor proiecte energetice vizează următoarele aspecte: necesitatea stabilirii cadrului legal și conținutului drepturilor asupra terenurilor ce vor fi afectate de lucrările efectuate în vederea construirii și exploatării structurilor energetice în domeniul energiei electrice; inadvertențe în corelarea reglementării privind gratuitatea exercitării dreptului de folosință asupra terenurilor aflate în proprietate publică, inclusiv asupra terenurilor forestiere și plata unei chirii prevăzute de Codul silvic; condițiile aplicabile în baza legislației în vigoare pentru obținerea autorizațiilor și permiselor necesare în vederea începerii lucrărilor de construcție pentru proiecte ce traversează mai multe județe, ce pot determina întârzieri substanțiale în începerea lucrărilor de construire. În considerarea aspectelor de mai sus rezultă că, având în vedere particularitățile preconizate a fi antrenate de implementarea acestor tipuri de proiecte, este necesară emiterea unui act normativ special, destinat exclusiv asigurării derulării optime a acestora“, se arată în expunerea de motive.

Inițiatorul remarcă, pe de altă parte, faptul că în procesul de aplicare în concret a actualei legislații necesare construirii, reabilitării, întreținerii sau modernizării obiectivelor/sistemelor necesare activităților de transport a energiei electrice, s-a constatat un număr foarte mare de inadvertențe care, pe lângă disfuncționalitățile create în implementarea proiectelor, prin întârzierea lucrărilor până la obținerea unor hotărâri judecătorești definitive și irevocabile sau oprirea proiectelor cu toate riscurile ce decurg implicit, au condus la depunerea unui număr foarte mare de inițiative legislative parlamentare care au vizat amendarea anumitor prevederi punctuale ale Legii construcțiilor, Codului silvic și Legea expropierii etc. În acest context, inițiatorul spune că necesitatea reglementării unor anumite derogări de la prevederile actuale din Legea nr. 50/1991 (privind autorizarea executării lucrărilor de construcții) rezultă ca urmare a procedurii și condițiilor anevoioase aplicabile eliberării autorizațiilor și permiselor necesare unor proiecte de anvergura și complexitatea acestor proiecte.

Iulian Iancu a mai precizat în proiectul său că în cazul lucrărilor de construire aferente proiectelor de importanță națională în domeniul energiei electrice, precum și în cazul lucrărilor de retehnologizare, modernizare, exploatare, revizie, relocare sau reparație și de întreținerii a infrastructurii energetice, pentru exercitarea drepturilor de uz și servitute asupra imobilelor, inițiatorul va plăti indemnizații pentru proprietarii de imobile în schimbul limitărilor aduse dreptului de folosință pe timpul efectuării lucrărilor, precum și despăgubiri pentru pagube cauzate proprietarilor de imobile afectați de exercitarea dreptului de uz și servitute.

Inițiativa legislativă a deputatului Iulian Iancu a fost adoptată la Senat, în 3 octombrie, în calitate de primă Cameră sesizată, iar în prezent se află la Camera Deputaților, unde va fi supus votului final.

CITEȘTE ȘI:

„Tătucul” legii offshore, Iulian Iancu, luat în vizor de aliați! Andrei Gerea, ALDE: „A introdus un amendament nefericit, de care nu știam nici noi, nici companiile”

DISTRIBUIE
error0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*