Spread the love

După programul Prima Casă, mai nou ar urma să avem și programul Prima Lumină! Asta se va întâmpla dacă un proiect inițiat de mai mulți parlamentari ai USR, susținuți și de deputați și senatori de la mai multe partide politice, inclusiv de la putere, va fi adoptat. Senatorul USR Silvia-Monica Dinică a inițiat proiectul și a declarat pentru TOMIS NEWS că este vorba de proiect național.

„Programul propune instituirea unui sistem de vouchere dedicat familiilor ale căror locuințe nu au fost racordate niciodată la rețeaua electrică și care nu își permit să acopere costurile de conectare din cauza costurilor mult prea mari determinate de distanța mare față de cel mai apropiat punct de distribuție a energiei electrice sau din cauza faptului că familiile se încadrează în categoria consumatorilor vulnerabili. Cu ajutorul voucherelor de lumină, gospodăriile care nu au beneficiat de energie electrică vor putea achiziționa un sistem verde de producere a energiei electrice (fotovoltaic, hidro sau eolian) sau, acolo unde soluția este posibilă și mai rentabilă, se vor putea conecta la rețeaua electrică de distribuție publică. Voucherele urmează să fie distribuite prin primării și nu vor putea fi vândute. Un auditor energetic/auditor social, contractat de primărie, va stabili soluția optimă la care se va conecta locuința, iar sumele primite se vor diferenția în funcție de soluția identificată“, a punctat senatorul USR.

Silvia-Monica Dinică a punctat că voucherul va avea o valoare de 7.000 lei, necesar acoperirii costurilor echipamentelor, dar și costurile auxiliare (transport, instalare etc). Prin sistem, beneficiarii vor putea cumpăra un sistem verde de bază (fotovoltaic, hidro sau eolian), care să asigure suficientă energie pentru iluminat și consumatori mici (frigider, televizor, satelit, radio), sau costurile conectării la rețeaua electrică locală, după caz.

„Ideea programului a plecat de la faptul că sunt zeci de mii de locuințe care nu sunt conectate la electricitate și în care trăiesc, conform diferitelor date, 13.000 de copii. La nivel național, autoritățile au oferit diferite cifre de-a lungul timpului: 67.738 în 2006, potrivit ultimului recensământ 287.434 sau 98.871 potrivit datelor transmise de Guvern în anul 2012. Am pornit și o acțiune prin care am cerut de la Consiliile Județene, date referitoare la numărul de locuințe neelectrificate din fiecare județ în parte. În unele situații am primit răspunsuri direct de la consilii, dar în multe altele informațiile au fost transmise către primării. Datele primite este posibil să difere de la o localitate la alta în funcție de sursele oferite de primării (unele au dat date de la recensământul din 2011). Cu toate acestea am reușit cât de cât să ne facem o imagine“, a mai spus senatorul USR, pentru TOMIS NEWS.

La nivelul județului Constanța, conform datelor centralizate, există peste 1.200 de locuințe neelectrificate, în care trăiesc peste 1.300 de persoane și aproape 500 de copii. Într-o primă fază, proiectul va avea o etapă pilot, de care vor beneficia 15.000 de locuințe la nivel național, mai spune Dinică. Programul va avea finanțare atât de la bugetul de stat, cât și din fonduri europene.

Inițiativa legislativă privind Programul Național Prima Lumină vizează modificarea Legii nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional Secţiunea a IV-a – Reţeaua de localităţi şi a Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001. Proiectul se află la Camera Deputaților, care are calitate de prim for sesizat. Votul final va fi dat de Senat, Cameră decizională în acest caz.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *