Proiect USR-PLUS, susținut de PNL: TVA de 5% şi pentru cărţile electronice

Deputatul USR PLUS Cătălin Teniţă propune aplicarea unei TVA de 5% şi pentru cărţile electronice, iniţiativa sa legislativă fiind susţinută de parlamentari PNL, PSD şi UDMR.

O carte tipărită are TVA 5%, o carte electronică 19%. Acest lucru nu este compatibil cu dorinţa României de a merge spre o societate digitală. E nevoie să urmăm exemplul celorlalte 17 ţări din Uniunea Europeana care şi-au egalizat deja TVA-ul pe cota redusă, după Decizia Consiliului de la finalul lui 2018 care a permis acest lucru. Cărţile, indiferent de ‘forma de agregare’, sunt un bun esenţial”, a scris Teniţă, joi, pe Facebook.

El a menţionat că grupul USR PLUS susţine acest proiect, iar deputatul PNL Sebastian Burduja a devenit co-iniţiator:

Mi-am găsit, de asemenea, sprijin în Sebastian Burduja, care a devenit co-iniţiator, şi în Violeta Alexandru. Ei împreună au convins peste 30 de colegi din PNL să semneze, inclusiv pe cei din Comisia de buget-finanţe unde se va juca jocul. Mi-am găsit sprijin şi la câţiva colegi din PSD, din UDMR şi de la minorităţile naţionale. Toţi merită mulţumiri şi aprecieri. Aşa că ieri am depus această iniţiativă care are deja semnătura a peste 100 de membri ai Parlamentului. Aproape un sfert din numărul total„, a adăugat Cătălin Teniţă.

Potrivit deputatului, cumpărătorii nu vor resimţi o astfel de schimbare decât prin reducerea preţului unei cărţi cu „câţiva zeci de cenţi sau 1-2 dolari”, dar este vorba, în primul rând, de „un mic exerciţiu de raliere”.

Hai să începem aici, să ne preocupe cărţile şi bibliotecile ca spaţii comunitare digitalizate care să reducă discrepanţele din rural, hai să facem un program de masă caldă şcolară care chiar să fie bun, nu doar poveşti populiste. Lumea are nevoie de asta„, a menţionat el.

Anterior, deputatul arăta că ţări precum Marea Britanie şi Norvegia au cotă de 0% TVA pentru cărţi tipărite sau digitale, dorind să stimuleze lectura.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *