Proiect USR: Medicii etnici români, fără cetățenie, să fie încadrați în spitale cu contracte de muncă

Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei nr.18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului este inițiat de 11 senatori USR și se referă la o situație de discriminare privind medicii etnici români, dar care nu au cetățenia română.

Potrivit proiectului, după absolvirea Facultății de Medicină și după promovarea examenului de rezidențiat, etnicii români care nu au cetățenia română nu sunt încadrați de către spitale cu contracte individuale de muncă, la fel ca ceilalți, cetățeni români, care ajung la salarii de încadrare de 5.900 lei.

„Astfel nu beneficiază de salar (sic!) pentru munca prestată ci beneficiază doar de o bursă în valoare de aproximativ 80 EUR/lună. Bineînțeles că acești medici au aceleași atribuții, responsabilități, același program de lucru, parcurg aceeași curiculă de instruire. Este evident faptul că în România există un cadru legislativ inconsistent, vag și discriminatoriu. (…) Situația reprezintă o vădită discriminare pe criteriu de cetățenie în baza căreia se acordă în mod eronat și injust bursă și nu salariu”, se arată în expunerea de motive a proiectului. Acesta se referă, în mod special, la medicii din Republica Moldova sau din Timocul sârbesc și bulgăresc.

Proiectul de lege, disponibil integral AICI, a fost adoptat de Senat pe 23 aprilie, în prezent fiind înregistrat la Camera Deputaților, forul decizional în acest caz.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *