PROIECT: Tinerii căsătoriți pot achita avansul pentru casă și în rate

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, un proiect de lege potrivit căruia firmele cu profituri de peste un milion de lei, aflate în afaceri imobiliare, vor cotiza la înființarea unui Fond de Solidaritate din care tinerii căsătoriți pot plăti avansul pentru casă. Proiectul urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, for decizional în acest caz.

Fondul de Solidaritate „Locuințe pentru tinerii români” este destinat tinerilor sub 35 de ani, căsătoriți, care vor să-și achiziționeze o locuință în rate dar nu au posibilitatea de a achita avansul, spune proiectul de lege. Astfel, societățile comerciale din domeniul imobiliar (ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 4110 „Dezvoltare (promovare) imobiliari” și 4120 – Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”) care, la finalul ultimului an fiscal, au avut un profit brut minim de 1 000 000 lei, vor transfera 1% din acesta către Fondul de Solidaritate „Locuințe pentru tinerii români”.

Suma, reprezentând avans achiziție locuință, contractată prin Fondul de Solidaritate „Locuințe pentru tinerii români” nu poate fi mai mare de 15% din prețul imobilului. Suma maximă, reprezentând avans achiziție locuință, contractată prin Fondul, nu poate fi mai mare de 15.000 Euro.

Finanțarea prin Fond se va face pentru locuințe noi, pentru cele deja construite, care îndeplinesc condițiile legale și pentru construirea de noi locuințe, în condițiile legii. Sumele obținute de la Fondul de Solidaritate vor fi returnate Fondului, eșalonat, în 10 ani, începând cu anul 6 de la obținerea lor, în rate lunare egale, care, cumulate cu cele ale creditului, nu vor depăși 1/3 din veniturile familiei. Sumele reprezentând avans pentru achiziție locuință nu vor fi purtătoare de dobânzi.

În cazul înstrăinării locuinței înainte de returnarea sumelor datorate Fondului de Solidaritate, suma datorată va fi returnată în integralitatea ei, la data perfectării actelor de vânzare-cumpărare. Alocarea sumelor se va face în urma verificării următoarelor criterii:

  • Acordul băncii cu privire la acceptarea încheierii contractului de credit pentru achiziționarea locuinței
  • Dovada încheierii căsătoriei (certificat de căsătorie) și a altor documente solicitate de către evaluatorul cererii depuse de către beneficiar
  • Existența a cel puțin a unui copil, sarcină în evoluție sau dovada începerii unei proceduri de adopție reprezintă avantaje pentru obținerea aprobării de alocare a sumei solicitate
  • La evaluarea solicitărilor de finanțare, familiile care se stabilesc în mediul rural și în care se regăsește cel puțin un specialist din următoarele categorii profesionale: medici/asistenți medicali, cadre didactice, zootehniști, agronomi sau absolvenți de institut teologic, vor beneficia de punctaj suplimentar la evaluarea solicitării sumelor necesare plății avansului pentru obținerea creditului pentru locuință.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *