Proiect școlar al Arhiepiscopiei Tomisului: „Figura emblematică a satului românesc”

Arhiepiscopia Tomisului anunță că miercuri, 6 martie, la Școala gimnazială din localitatea constănțeană Mihai Viteazu, va debuta partea a doua a proiectului școlar-educațional „România în sărbătoare”, aflat la a II-a ediție. Tema dedicată acestui semestru școlar este: „Figura emblematică a satului românesc”.

Potrivit Arhiepiscopiei Tomisului, proiectul este circumscris „Anului omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari)”, așa cum a fost declarat 2019 de către Patriarhia Română.

Activitățile propuse pentru semestrul al II-lea vor cuprinde:

1. Dezbateri în școli cu participarea unor invitați speciali (Walter Ghicolescu, artist, col. (r.) Remus Macovei, dr. Dorin Popescu, dr. Lavinia Dumitrașcu, istoric, prof. Dorina Chivu, Cristian Cealera, jurnalist, Cristian Crăciun.)

2. Concursuri:

·     de fotografie: „Surprinde satul românesc! Oameni, fapte, peisaje”;

·     de eseuri: „Satul, vatra străbună a neamului românesc”;

·     de desene/colaj dedicat elevilor cu cerințe educaționale speciale (CES): „Frumusețea satului românesc”.

Termenul de predare a materialelor participante la concursuri este data de 3 mai 2019, iar premierea, pentru fiecare secțiune în parte, va avea loc pe 23 mai 2019;

3. Donații de carte din partea Bibliotecii Județeane „Ioan N. Roman” Constanța și a Liceului Teoretic „Traian” din Constanța către școlile participante în proiect;

4. Excursii la principalele obiective culturale din Dobrogea în cadrul Săptămânii „Școala Altfel”.

Proiectul este organizat de către Arhiepiscopia Tomisului, prin Departamentul Cultural – Patrimoniu, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Asociația Națională „Cultul Eroilor Regina Maria”, filiala Constanța, Asociația „Casa Mării Negre/Black Sea House”, Constanța, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța și Asociația militarilor veterani și veteranilor cu dizabilități, Sucursala Constanța.

Motto-ul sub care se desfășoară partea a doua a proiectului „România în sărbătoare” este: „Satul (este) aşezat înadins în jurul bisericii şi al cimitirului, adică în jurul lui Dumnezeu şi al morţilor. Localizăm pe Dumnezeu în spaţiul ritual de după iconostas, de unde îl presimţim iradiind în lume. Topografia satului este plină de astfel de locuri mitologice. Faptele şi întîmplările se prelungesc pentru omul de la sat într-o imaginaţie mitică permanent disponibilă… Satul românesc … este satul care se socoteşte pe sine însuşi „centrul lumii” şi care trăieşte în orizonturi cosmice, prelungindu-se în mit” (Lucian Blaga, “Elogiul satului românesc”;discurs de recepţie rostit de Lucian Blaga cu prilejul primirii sale în Academia Română).

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *