Spread the love

Proiectul de Lege privind meşteşugarii tradiţionali din România este inițiat de 44 de senatori și deputați de la toate partidele parlamentare, cei mai mulți dintre ei de la PSD, care arată faptul că nu există o legislație dedicată exclusiv meșteșugului tradițional, singurele precizări fiind cuprinse în legislația privind IMM-urile.

„În România, în perioada regimului comunist, a existat o legislație care viza meșteșugurile în general, aceasta fiind abrogată după 1989. În prezent, deși fenomenul meșteșugului tradițional există și sunt persoane care se recomandă drept meșteșugari tradiționali, nu există și o reglementare specifică pentru sectorul meșteșugurilor tradiționale. (…) La nivel european, mai multe state au elaborat o legislație specifică privind activitatea meșteșugarilor tradiționali, legislație care stabilește diverse forme și mecanisme de sprijin, precum Bulgaria, Croația, Franța, Germania, Italia, Letonia, Polonia sau Republica Moldova. (…) Obiectul de reglementare reflectă întărirea structurilor asociative ale meșteșugarilor tradiționali din România și asigurarea unui cadru instituțional pentru păstrarea și dezvoltarea meșteșugurilor tradiționale”, se arată în expunerea de motive, disponibilă integral AICI!

Proiectul a fost adoptat pe 23 aprilie de Senat și este înregistrat din 29 aprilie la Camera Deputaților, forul decizional în acest caz. Amendamentele pot fi depuse până pe 7 mai, iar comisie pentru cultură trebuie emis până pe 14 mai.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *