Proiect PNL: Primarii vor fi OBLIGAȚI să lumineze suplimentar trecerile de pietoni nesemaforizate

Deputaţii PNL Gabriel Andronache şi Cristina Vecerdi au depus, în Parlament, un proiect de lege care prevede că deplasarea grupurilor de preşcolari şi şcolari pe drumurile publice, doar în prezenţa a cel puţin două persoane adulte, care vor purta vestă reflectorizantă, indiferent de perioada din zi sau de anotimp. În plus, administraţiile publice locale sunt obligate să asigure iluminarea suplimentară a trecerilor de pietoni nesemaforizate. Iniţiatorii afirmă în proiect că implementarea măsurilor privind siguranţa rutieră este o obligaţie a tuturor statelor din Uniunea Europeană, dar în numeroase cazuri modificările de infrastructură rutieră necesită timp şi resurse financţare reduse sau absente poate reduce numărul de decese infantile.

Acesta este motivul pentru care, spun deputaţii, propun modificarea legii, în sensul în care deplasarea grupurilor de preşcolari şi şcolari, effectuate pe drumurile publice, să se facă în prezenţa a cel puţin două persoane adulte, care vor purta vestă reflectorizantă sau elemente reflectorizante de îmbrăcăminte, indiferent de perioada din zi sau anotimp, astfel încât să fie vizibili de la distanţă de minim 100 de metri. Totodată, autorităţile administraţiei publice locale sunt obligate să asigure iluminarea suplimentară a trecerilor de pietoni nesemaforizate, cu autorizarea administratorului drumului public şi cu avizul poliţiei rutiere.

În expunerea de motive la proiect se mai precizează România a raportat cea mai mare rată de decese din accidente rutiere din Uniunea Europeană (85 la uri milion de locuitori) în comparaţie cu media în UE (42 la milion).

„Anual sunt înregistrate un număr de peste 8000 de accidente în care au fost implicate o maşină şi cel puţin uri pieton potrivit surselor INS. Un procent semnificativ din aceste accidente rutiere sunt înregistrate în zonele rurale iar numarul persoanelor cuprinse în categoriile de vârstă vulnerabile (copii sub 15 ani şi vârstnici) este mare”, mai spun deputaţii.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.