Spread the love

Parlamentul a adoptat, miercuri, 18 aprilie, un proiect prin care a aprobat Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.92/2017 privind Programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat. Concret, copii de grădiniță și elevii primesc, cu titlu gratuit, un suport alimentar, constând într-un pachet sau o masă caldă zilnic, în limita a șapte lei pe zi pentru fiecare beneficiar.

Proiectul-pilot se aplică în anul școlar 2017-2018, urmând să fie extins și în anul școlar următor. Prima etapă a Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolari și elevi s-a aplicat în anul școlar 2016-2017 și a implicat tot 50 de unități școlare. Cele 50 de școli în care s-a derulat etapa a doua în anul școlar 2017-2018 au fost selectate astfel încât fiecare județ să aibă cel puțin o unitate de învățământ inclusă în proiect și, totodată, să fie reprezentative din punct de vedere al problemei semnalate (medii geografice izolate sau greu accesibile, medii sociale defavorizate, medii economice cu grad ridicat de pauperitate). De asemenea, s-a ținut cont de infrastructura necesară servirii mesei în școală (dacă există sau nu cantină, dacă există sau nu sală pentru prepararea sau pentru servirea mesei, dacă există sau nu spațiu pentru depozitare).

Potrivit Guvernului, autoritățile locale au posibilitatea să suplimenteze finanțarea din venituri proprii. În același timp, autoritățile care nu sunt incluse în program pot stabili aplicarea acestuia în școli sau grădinițe, în condițiile asigurării finanțării din venituri proprii.

„Produsele alimentare distribuite elevilor și preșcolarilor vor respecta cerințele de conformitate prevăzute în regulamentele europene. Direcțiile județene de sănătate publică, respectiv cea a municipiului București, vor verifica respectarea normelor și condițiilor igienico-sanitare și a alimentației sănătoase în distribuția alimentelor. De asemenea, la cererea scrisă a părinților, din considerente de natură medicală, culturală sau religioasă, pachetele alimentare și masa caldă pot fi înlocuite cu produse alimentare adecvate situației elevilor și preșcolarilor“, arată Guvernul.

Adoptarea actului normativ face parte din măsurile de intervenţie integrată pentru diminuarea riscului de excluziune şi de abandon şcolar care grevează populaţia şcolară din medii dezavantajate geografic, economic sau social.

Opoziția, împărțită!

Ordonanța Guvernului a fost aprobată, miercuri, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu 231 de voturi „pentru“ și 18 „abțineri“, iar un deputat nu a votat. Interesant este că ordonanța prin care preșcolarii din mediul rural primesc un pachet alimentar sau o masă caldă a fost votată și de unii parlamentari ai opoziției, care au avut, după votul final, câte ceva de spus la tribuna Camerei Deputaților.

 „PNL a inițiat un proiect de alimentație diversificată în școli pe forma înlocuirii actualului program „Cornul și laptele”, care s-a dovedit, în foarte multe locuri, a fi o risipă. Proiectul nostru a lăsat la atitudinea Consiliilor de Administrație din școli să decidă cu autoritățile locale un pachet alimentar diversificat, astfel încât alimentația copiilor să fie mai bună în școală. Prin acest pachet urma să se asigure, în baza unei liste de produse avizate de Ministerul Sănătății, o masă corespunzătoare din punct de vedere caloric. Foarte mulți dintre dumneavoastră l-ați semnat și l-ați votat. Din păcate, în Parlament, proiectul a avut o soartă nefericită și a fost foarte mult tergiversat și am apelat la Guvernul tehnocrat să parcurgem o etapă necesară pentru foarte mulți dintre cei care au respins proiectul. (…) A fost dată o Ordonanță de Guvern și proiectul a fost pilotat pe 50.000 de elevi. Din păcate, lucrurile nu au fost duse până la capăt. Normele de aplicare au apărut târziu, ca atare din cei 50.000 de elei, doar o parte au beneficiat în școlile în care autoritățile locale au spus că nu au nevoie de norme de aplicare și că fac achizițiile. (…) Am avut o discuție cu premierul Tudose, care a încurajat finanțarea acestui program. În comisia de buget – finanțe a fost votată finanțarea. Așadar, există premisele ca într-un termen rezonabil, în România, „Cornul și laptele” să fie înlocuit cu un pachet de alimentație dacă există voință politică. Facem un apel la decidenți să nu renunțe la acest program. Există o așteptare, un impact pozitiv asupra sănătății copiilor, dar și asupra autorităților locale, care pot să stimuleze producători autohtoni“, a spus de la tribuna Parlamentului Raluca Turcan, PNL.

La rândul ei, Cristina Iurișniți, USR, a declarat:

„Este nevoie de o generalizare și de o aducere la nivel național a acestui proiect pilot. Este o mare problemă, nu putem da girul unui proiect falimentar. Mai este o lună și jumătate de școală și nu sunt terminate licitațiile. Nu este funcțional acest proiect! Nu poți să dai un vot pentru acestui proiect care nu funcționează! Prin urmare, este un proiect falimentar și o risipă a resurselor și nu are în centru beneficiarul: elevii, care sunt văduviți de un drept al lor! Prin urmare, USR va propune anul viitor un proiect mult mai coerent și la nivel național”, a spus Cristina Iurișniți.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *