Proiect pentru un monument dedicat lui Atatürk, la Constanța. Consilierul Cantaragiu (PMP): „Urmărim întărirea relațiilor româno-turce”

Uniunea Democrată Turcă din România, prin consilierul local al PMP, Secil Cantaragiu, a inițiat, miercuri, un proiect de hotărâre privind amplasarea unui monument comemorativ dedicat lui Mustafa Kemal Atatürk, personalitate emblematică a istoriei Turciei.

„Coexistența pașnică a unui număr mare de etnii în Constanța este notată chiar și de site-urile de turism în prezentarea unui City-Break pentru Constanța “Multi-ethnic population which, by diversity, enriches the Romanian culture.” (populaţie multietnică, care prin diversitate, îmbogăţeşte cultura românească), “ethnic diversity and confessional tolerance” ( diversitate etnică şi toleranţă confesională ). Este o calitate cu care ne putem mândri și răspândi în lume. În consecinţă noi, comunitatea turcă din România, am dori să propunem amenajarea unui monument (bust sau statuie), dedicat lui Mustafa Kemal Atatürk, în Constanța. Uniunea Democrată Turcă din România este beneficiara unei donații bust sau statuie, din partea Ministerului de Externe al Republicii Turcia. Aceasta este reprezentată în Constanța prin Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța, care dorește donarea acestei statui, mai departe, Municipiului Constanța”, au punctat reprezentanții Uniunii Democrate Turce din România.

ataturk israel

Potrivit consilierului Cantaragiu, obiectivele urmărite sunt întărirea relațiilor Româno-Turce și promovarea celui mai emblematic om din istoria Turciei, ce a dus la schimbări majore în ceea ce privește cultura și educația, iar prin modernizarea tuturor ramurilor economice și sociale a dus la deschiderea relațiilor turcești către vest.

„Prin scrisoarea de intenție nr. 654/23.09.2019 , Uniunea Democrată Turcă din România, prin domnul Harun Osman, ne aduce la cunoștință oferta de a dona fără echivoc municipiului Constanța un bust, sau o statuie, pentru amplasarea unui monument comemorativ M.K. Atatürk. (…) UDTR dorește amplasarea monumentului comemorativ M.K. Ataturk în apropierea consulatului turc, mai exact pe scuarul din intersecția Bd. Ferdinand și Bd. I.C. Brătianu, așa cum apare în scrisoarea de intenție atașată. Menționez că, astfel de monumente comemorative există și în alte țări, precum America, Australia, Ungaria, Mexic, Japonia, Grecia, Cipru, dar și în țara noastra, în București, Hârșova și Medgidia. Având în vedere că, cea mai mare parte a etnicilor turci din România se află în Constanța, consider că, locul cel mai potrivit pentru un astfel de monument este chiar aici, în orașul nostru. Există mai multe evenimente comemorative de-a lungul anului în memoria lui Kemal Atatürk la care vor participa etnicii turci locali cât și oameni de notorietate din Turcia, printre care și oameni de afaceri turci. Aceste vizite pot crea mai multe oportunități pentru dezvoltarea orașului nostru”, a precizat consilierul Cantaragiu.

Mustafa Kemal Atatürk s-a născut în 1881, la Salonika, azi Salonic, Grecia și a încetat din viață la data de  10.11.1938, în Istanbul, Turcia. Soldat, om de stat şi reformator, întemeietorul şi primul preşedinte (1923-1938) al Republicii Turcia, Mustafa a modernizat sistemul juridic şi educaţional al ţării şi a încurajat un stil de viaţă occidental, prin adoptarea alfabetului latin şi a sistemului onomastic european. Un alt pas important a fost adoptarea numelor de familie, stabilită prin decret al MAN ( Marea Adunare Națională ) în 1934. Adunarea i-a dat lui Mustafa Kemal numele Atatürk („Părintele turcilor”). Odată cu izbucnirea Primului Război Mondial şi cu Imperiul Otoman de partea Puterilor Centrale, a solicitat o comandă militară și i-a fost dată, în cele din urmă, conducerea Diviziei 19 din peninsula Gallipoli. Aici au făcut Aliaţii tentativa lor de debarcare, dându-i lui Mustafa Kemal posibilitatea să-i respingă şi să le zădărnicească planurile de a trece prin Dardanele (februarie 1915 – ianuarie 1916). În timpul luptelor, a fost rănit destul de grav de un şrapnel, dar victoria de la Gallipoli l-a propulsat pe Mustafa Kemal în prim-plan. A fost ovaţionat ca “Salvator al Istanbulului” şi avansat colonel la 1 iunie 1915.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *