Spread the love

Propunerea legislativă pentru completarea şi modificarea Legii nr.155/2010 privind Poliţia Locală este inițiată de 12 deputați de la PSD, ALDE și PMP și arată că autoritățile publice locale și Poliția Locală au întâmpinat dificultăți privind stabilirea și îndeplinirea competențelor și atribuțiilor legale.

Parlamentarii punctează faptul că problemele au fost cauzate de carențele de reglementare și de interpretarea diferită de către administrațiile locale a prevederilor legale, rezultând paralelisme și suprapuneri de competențe.

„Activitatea Poliției Locale nu poate fi asigurată în regim de permanență din cauza insuficienței resurselor umane, în mod deosebit la UAT cu populație între 3.000 – 15.000 de locuitori. Acest fapt face imposibilă asigurarea cel puțin a unei patrule pe fiecare schimb. În perioada concediilor, circa 6 luni pe an, situația este și mai grea, la serviciu sunt cel mult 3 polițiști. Un alt fapt foarte grav este că Poliția Locală nu poate implementa informații în bazele de date operative ale Poliției Române și ale altor instituții, deși utilitatea demersului este certă. Poliția Locală nu are propria bază de date care să permită unificarea evidențelor. (…) Nu există proceduri operaționale standard pentru domeniul ordinii și siguranței publice, nu există cadrul conceptual legislativ al parteneriatului poliție – comunitate, nu există criterii de evaluare și indicatori de performanță unitari la nivel național. Polițistul local nu are posibilitatea de a lua măsuri legale când fluidizează traficul rutier, iar conducătorii auto care nu respectă semnele polițistului local nu pot fi sancționați. Polițiștii locali cu atribuții în domeniile ordine publică și rutier ies la pensie la 65 de ani, deși desfășoară activitate în aceleași condiții ca polițiștii din Poliția Română, care ies la pensie la 47 de ani”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor.

Astfel, propunerea legislativă stabilește, printre altele, nominalizarea polițiștilor locali ca agenți constatatori, acordarea de atribuții în domeniul rutier, stabilirea în competențe a atribuțiilor de gestionare a sistemelor de monitorizare și supraveghere a traficului rutier instalate de primării, reglementarea numărului de polițiști locali în funcție de nevoile primăriilor, reglementarea condițiilor de concurs similare cu cele din Poliția Română, reglementarea dreptului la norma de hrană sau reducerea vârstei de pensionare prin încadrarea activității polițistului local în condiții deosebite, speciale sau alte condiții de muncă.

Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat pe 3 iunie, iar în prezent se află la Camera Depuților, unde amendamentele pot fi depuse până la 17 iunie, comisia pentru muncă având termen pentru raport data de 23 iunie.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *