Proiect finalizat: s-au construit stațiile de transfer a deșeurilor la Hârșova și Deleni

Boală grea, dar vindecabilă. România s-a angajat în urmă cu mai mulţi ani să scape de gropile de deşeuri neconforme cu standardele europene. Lucrările au intrat în linie dreaptă acum doi ani, iar exact acum un an gropile vizate erau acoperite în proporţie de peste 80%. Hârşova, Cernavodă, Murfatlar, Techirghiol şi Medgidia sunt localităţile vizate de proiectul a cărui valoare a ajuns la peste 201 milioane lei. Pe de altă parte, în paralel cu proiectul privind gropile, s-au desfășurat lucrări şi la staţiile de transfer şi sortare. Două astfel de staţii vor exista în Constanţa, la Deleni şi Hârşova, iar termenul de finalizare a celor două staţii a fost inițial 15 decembrie 2015, însă lucrările s-au finalizat recent.

Joi, la un hotel din Constanța, a avut loc prezentarea contractului finalizat de lucrări pentru stațiile de transfer Hârșova și Deleni, evenimentul fiind găzduit de directorul Organismului Intermediar POS Mediu Galați, Silvia Buhlea și managerul de proiect, Viorel Creangă.

Cele două stații fac parte din proiectul major de investiții „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Constanța”, cofinanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Sectorial Mediu și este derulat de către Consiliul Județean Constanța, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intracomunitară Dobrogea (ADI).

Proiectul are o valoare totală de peste 201 milioane lei, iar contribuția nerambursabilă a Uniunii Europene reprezintă peste 144 milioane lei, cea a Guvernului este de aproape 27 milioane lei și cea a CJC de peste 1,7 milioane lei.

„Contribuția CJC, pe lângă cei 1,7 milioane lei, a preluat și obligațiile financiare ale consiliilor locale înscrise în ADI, tocmai pentru a feri consiliile locale de anumite costuri pe care nu toate consiliile locale le pot suporta. La derularea întregului proiect, contribuția importantă și-a adus-o organismal intermediar de la Galați și autoritatea de management pentru POS-ul de Mediu. Pe parcursul derulării proiectului au existat multe problem, era și normal să fie așa, dar am găsit un partener de discuție și de sprijin atât în organismul intermediar de la Galați, cât și în autoritatea de management de la București. Acest lucru eu sper să continuie, astfel încât accesarea și altor fonduri pentru alte proiecte să aibă același drum sinuos ca cel de acum”, a spus Viorel Creangă.

Stația de la Deleni

deleni

Stația de la Hârșova

harsova

Constanța – „campioană la absorbție de fonduri”

În cadrul proiectului major de investiții „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Constanța” se implementează: închiderea depozitelor de deșeuri urbane neconforme (Hârșova, Cernavodă, Techirghiol, Murfatlar și Medgidia), în valoare de peste 31 milioane lei; construirea noului depozit conform de deșeuri din Tortoman, în valoare de aproape 20 milioane lei sau construirea stației de sortare a deșeurilor reciclabile și a stației TMB din localitatea Ovidiu, în valoare estimate de peste 55 milioane lei.

„Aici, la Constanța, ați atras extraordinar de mulți bani, pentru apă uzată – 220 milioane EUR, pentru partea de deșeuri aproape 50 mil. EUR, aproape două treimi le-ați folosit în prima etapă și, la fel, pentru eroziunea costieră, știți foarte bine de plajele care au fost făcute cu bani din fonduri de coeziune. Toate aceste proiecte au fost făcute în ideea de a aduce la bun sfârșit angajamentele pe care le-a făcut România în cap. 21 – Mediu în momentul în care am aderat la UE”, a spus Silvia Buhlea.

DISTRIBUIE
error0

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*