Proiect de lege: închisoare până la zece ani pentru grupurile care promovează doctrine antiromânești. USR și Robert Turcescu își retrag semnăturile de susținere. Inițiatorul Daniel Gheorghe: „Nu vine nimeni cu parul a doua zi, intenția este de prevenție și descurajare”

Un proiect de lege depus la Senat propune pedepsirea cu închisoarea între 3 luni și 3 ani a persoanelor care promovează în spațiul public idei sau doctrine antiromânești și cu 3-10 ani de închisoare pentru cei care constituie o organizație cu caracter antiromânesc de acest tip.

31 de deputați și senatori consideră că „antiromânismul este o formă de luptă împotriva tuturor expresiilor de afirmare a identității românești” și că acesta se manifestă „prin instrumentalizarea unor concepte și expresii care vizează punerea în inferioritate a poporului român”.

„În ultimii ani, s-au înregistrat o serie de persecuții și atacuri cu caracter etnic la adresa românilor în unele state vecine României, unde le-au fost limitate arbitrar drepturile fundamentale, ori unde li s-a interzis folosirea limbii române în învățământ ori cultură, la care se adaugă impunerea unor denumiri etnice divizante, precum „moldoveni”. (…) Recurența unor comportamente antiromânești ori revenirea în actualitate a unor idei xenofobe la adresa românilor este un fapt care este vizibil și astăzi, iar aplecarea spre această problemă reprezintă o chestiune atât de demnitate națională, cât și de apărare a principiilor constituționale în baza cărora funcționează statul român. În interiorul României, în numeroase județe din Transilvania, se desfășoară consecvent acțiuni pretins comemorative secuiești, care sunt de fapt manifestări antistatale, antiromânești, segregaționiste, șovine. (…) De asemenea, asistăm la manifestări evidente de antiromânism și în autointitulata Republica Moldovenească Nistreană, unde populația românească a fost persecutată sistematic, în Ucraina unde școlile românești se închid, iar liderii românilor sunt ținuți sub presiune permanentă, ori chiar în Serbia, unde românilor din Valea Timocului nu li se recunosc drepturi fundamentale”, se arată, printre altele, în expunerea de motive a inițiatorilor Marius Pașcan (senator PMP), Eugen Tomac (deputat PMP) și Daniel Gheorghe (deputat PNL).

Între timp, cei doi susținători USR ai proiectului, Cristian Seidler și Bogdan Rodeanu, au anunțat că luni își vor retrage semnăturile.

„Textul legal ar putea fi folosit în viitor în mod abuziv, în scopuri politice”, a motivat Seidler.

De asemenea, deputatul PMP de Constanța, Robert Turcescu, a precizat sâmbătă faptul că „noaptea este un sfetnic bun” și că își va retrage semnătura.

„Într-adevăr, trăim vremuri tulburi în care o astfel de lege ar putea fi folosită împotriva unor oameni de bună-credință, dar incomozi pentru cei aflați la putere”, a spus Robert Turcescu.

De partea cealaltă, deputatul PNL Daniel Gheorghe susține că proiectul de lege are caracter preventiv.

„S-a creat o presiune ciudată pe această inițiativă. Nu se va schimba absolut nimic în sensul că oricine poate să publice, să scrie în continuare orice își dorește. Ideea este că vedem din ce zone au loc anumite atacuri în ultimii ani. De exemplu, în Ardeal avem o organizație a celor 64 de Comitate, care este interzisă în Ungaria, dar activează la noi. România nu a luat în serios o legislație protecționistă în ultimii ani, așa cum alte state europene au făcut. Ne inspirăm, ca model, din proiectul de lege privind combaterea antisemitismului, adoptat recent. (…) Nu vorbim de state precum Rusia sau Turcia, care au cu totul și cu totul altă legislație. Proiectul de față are caracter preventiv, nu vine nimeni cu parul a doua zi, intenția este de descurajare a unor acte cu caracter antistatal, care încalcă până la urmă articolele 1 și 12 din Constituția României. Sigur, este o propunere de lege, care va trece prin ambele Camere ale Parlamentului și care poate să sufere pe parcurs o serie de modificări. Poate că și colegii care și-au retras semnăturile se vor convinge, pentru că instituțiile nu pot să folosească această lege împotriva cuiva”, a spus Daniel Gheorghe, pentru TOMIS NEWS.

Ce prevede legea: Fapta persoanei de a promova, în public, în orice mod, idei, concepții sau doctrine antiromâneşti constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi; distribuirea sau punerea la dispoziţie publicului de materiale antiromâneşti se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani; confecționarea, vânzarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea răspândirii de simboluri antiromâneşti, dar și utilizarea acestora în spaţiul public” se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani, dar şi interzicerea unor drepturi; constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antiromânesc, dar şi aderarea sau sprijinirea unei astfel de organizaţii.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *