Spread the love

Șapte deputați de la PSD și unul de la USR au propus spre dezbatere publică în Parlament un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.218 din 2002, privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române. Concret, aleșii doresc să cuprindă în legislație prevederea ca Grupările de Jandarmi Mobile să facă parte din Autoritățile Teritoriale de Ordine Publică, fapt care nu este prevăzut în legislație în acest moment.

„Autoritatea teritorială de ordine publică este constituită din șeful Direcției Generale de Poliție a Municipiului București sau al Inspectoratului de Poliție Județean, un reprezentant al Corpului Național al Polițiștilor, subprefect, 6 consilieri desemnați de Consiliul General al Municipiului București, respectiv de Consiliul Județean, 3 reprezentanți ai comunității, desemnați de primarul general al Municipiului București, respectiv de președintele Consiliului Județean, șeful Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București, al Inspectoratului de Jandarmi Județean și al Grupării Mobile de Jandarmi, pentru județul unde își are sediul, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență București -Ilfov sau șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Județean și, după caz, șeful Poliției locale din municipiul reședință de județ“, se arată în textul de proiect de lege supus dezbaterii.

CITEȘTE ȘI:

AVEM DENUNȚUL! Stelian Ion, împotriva autorităților după violențele de la mitingul Diasporei: „Vom depune și înregistrări în care îi imploram pe jandarmii să nu mai gazeze toate piața, unde erau copii și persoane cu handicap!“

Inițiatorii spun în motivarea lor că activitatea de ordine publică, prevenire, siguranță, protecția persoanelor și a bunurilor și apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, cum sunt ele prevăzute în Constituția României, cunoaște provocări diverse de la un an la altul, fiind înregistrată o diversificare a fenomenului infracțional, mai ales în condițiile în care evoluțiile piețelor economice și financiare pot afecta bunăstarea multor familii.

„În condițiile în care nici instituțiile statului nu rămân impasibile la evoluțiile menționate anterior, având în vedere că sunt mai multe entități publice care au ca atribuții menținerea, asigurarea sau restabilirea ordinii și liniștii publice, se impune o mai bună coordonare a eforturilor comune și o mai bună conlucrare a acestora la nivel teritorial. Considerăm că, pentru a avea rezultate bune în teritoriu, respectiv pentru a realiza o alocare eficientă a resurselor umane, materiale și financiare în activitățile de prevenire, patrulare sau intervenție, grupările de jandarmi mobile trebuie să fie reprezentate la nivelul comisiilor județene ale autorității teritoriale de ordine publică din județele unde au reședința în calitate de membru cu drepturi depline, iar la nivelul comisiilor din județele stabilite drept zone de responsabilitate teritorială în calitate de invitat permanent“, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Proiectul de lege a fost depus la Camera Deputaților, în calitate de prin for sesizat, în 21 noiembrie, iar până în 4 februarie 2019 se află în consultare publică. Senatul este cameră decizională în acest caz. De asemenea, doritorii își pot exprima opiniile vis-a-vis de acest proiect de lege AICI!

CITEȘTE ȘI:

Jandarmeria are două probleme: una legală și una morală. O propunere pliată pe dorințele ei

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *