Proiect de conservare digitală a patrimoniului cultural la Tropaeum Traiani și Histria. Lupu (CJC): „Suntem moștenitorii unei bogății arheologice impresionante”

lupu muzeu 1 scaled

Descoperirea Trecutului în 3D: o colaborare internațională, dedicată conservării digitale a patrimoniului cultural, pe care Institutul Național al Patrimoniului (INP), prin Direcția Patrimoniu Digital, o desfășoară alături de Global Digital Heritage (GDH), a ajuns la Constanța. Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a fost astăzi gazda unei conferințe de presă în cadrul căreia au fost prezentate mai multe detalii despre acest demers valoros pentru conservarea și documentarea patrimoniului cultural din Dobrogea, în prezența președintelui Consiliului Județean, Mihai Lupu.

În cadrul proiectului au fost incluse următoarele obiective: Cetatea romană Tropaeum Traiani, Monumentul Triumfal „Tropaeum Traiani” și metopele aflate în Muzeul Arheologic Adamclisi, toate aparținând epocii romane din sec. II d. Hr. De asemenea, se va începe și procesul de scanare al sitului arheologic „Cetatea Histria” de la Istria, așezare înființată de coloniștii greci în sec. VI î. Chr. și care ulterior s-a romanizat ca urmare includerii teritoriul antic al Dobrogei în Imperiul Roman. Având în vedere specificitățile sitului (dimensiune, relief, tipuri de roci), procesul de scanare este preconizat a fi finalizat anul următor. Motivele alegerii acestor monumente rezidă în valoarea arheologică și istorică excepțională, nevoia de a fi mai… CITEȘTE ARTICOLUL AICI!

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *