Proiect CJC, derulat în parteneriat cu Bulgaria și Moldova: „Monitorizarea şi protejarea mediului înconjurător în Bazinul Mării Negre“

Consiliul Judeţean Constanţa (CJC), în calitate de lider de parteneriat, împreună cu Asociaţia Bulgară pentru Transferul Tehnologiei şi Inovaţiei din Bulgaria şi Consiliul Raional Ungheni din Republica Moldova, în calitate de beneficiari, au semnat în 9 august 2018, contractul de finanţare aferent proiectului „Monitorizarea şi protejarea în comun a mediului înconjurător în Bazinul Mării Negre”– ALERT, finanţat din fonduri europene prin Programul Transfrontalier Operaţional Comun Bazinul Mării Negre 2014 – 2020, Prioritatea 2 – Promovarea coordonării protecţiei mediului şi reducerea în comun a deşeurilor marine în Bazinul Mării Negre, Obiectivul Specific 2.1 – Îmbunătăţirea monitorizării în comun a mediului, cu o valoare totală de 723.472 de euro (aproximativ 3.359.588 de lei) din care contribuţia proprie a Consiliului Judeţean Constanţa este de 29.628 de euro (aproximativ 137.583 de lei).

sigla

„Potrivit Politicilor climatice de la nivelul Comisiei Europene, toate statele europene sunt vulnerabile din punct de vedere al mediului şi al schimbărilor climatice. Pentru Europa de Est, intensitatea şi frecvenţa inundaţiilor din timpul iernii şi primăverii (în diverse regiuni) se preconizează să crească afectând negativ mediul înconjurător. Schimbările climatice ar putea să conducă la o scădere a randamentului culturilor agricole şi la creşterea incidenţei incendiilor forestiere. Mai mult ca niciodată, în regiunea Mării Negre este nevoie de o intensificare a cooperării în domeniul monitorizării mediului, al prevenirii şi al intervenţiei asupra riscurilor de mediu şi a altor pericole, pentru a asigura o dezvoltare durabilă a comunităţilor din Bazinul Mării Negre. Astfel, obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea bunăstării populației din regiunile Bazinului Mării Negre prin creșterea durabilă și protecția în comun a mediului înconjurător şi dezvoltarea unei legături transfrontaliere pe termen lung între parteneri în ceea ce priveşte mediul înconjurător şi situaţiile de urgenţă. Proiectul are în vedere desfăşurarea unor activităţi integrate de prevenire, protecţie şi intervenţie în situaţii de urgenţă cauzate de pericole de mediu, precum cutremurele, inundațiile, alunecările de teren sau incendiile forestiere“, spun cei de la CJC.

Prin intermediul acestui proiect se are în vedere implementarea unui sistem integrat de monitorizare a mediului în cele trei ţări partenere, creşterea capacităţii instituţiilor publice de a interveni şi gestiona eficient situaţiile de urgenţă, creșterea gradului de conștientizare a opiniei publice din Bazinul Mării Negre privind problemele de mediu, dezvoltarea unor soluţii IT inovatoare (platforme online şi aplicaţii pentru telefonul mobil) uşor accesibile populaţiei şi organismelor interesate în ceea ce priveşte riscurile de mediu şi situaţiile de urgenţă și îmbunătăţirea disponibilităţii datelor în Bazinul Mării Negre în ceea ce priveşte situaţiile de urgenţă, precum şi riscurile şi vulnerabilităţile mediului înconjurător prin elaborarea unui plan de management al mediului şi alte studii în domeniu. Proiectul are o durată de implementare de 24 de luni.

CITEȘTE ȘI:

Consiliul Județean demarează un proiect ambițios pentru reducerea poluării în Marea Neagră. Țuțuianu: „Ne implicăm activ în acțiuni de conștientizare și de prevenție”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *