Proiect ambițios susținut de Huțucă: firmele care își achită dările la stat înainte de termen să primească un stimulent progresiv, recuperarea până la 50% din impozitul datorat

Denumirea pompoasă a inițiativei legislative „pentru stimularea conformării fiscale voluntare” propune un demers interesant pentru contribuabilii care reușesc să își achite dările către stat în termenul stabilit de ANAF. Practic, este vorba de recuperarea progresivă de până la 50% a impozitului datorat și achitat.

Propunerea legislativă arată că noul Cod fiscal și noul Cod de procedură fiscală „au ignorat sau minimizat un principiu important al politicii fiscale și anume conformarea fiscală voluntară”. Așadar, circa 82% dintre contribuabilii persoane juridice se conformează fiscal voluntar și „își plătesc, înainte de termen toate obligațiile fiscale, deși multe dintre ele au întâmpinat sau chiar întâmpină dificultăți financiare”.

„Din dorința de a schimba favorabil relația dintre autoritatea publică și contribuabil, precum și în scopul creșterii conformării fiscale voluntare (plata înainte de termen a obligațiilor fiscale principale: impozite, contribuții etc) propunem acordarea unor stimulente către contribuabilii persoane juridice care și-au onorat înainte de termen toate obligațiile fiscale. Așadar, propunem un stimulent care să acționeze progresiv, în funcție de numărul de ani în care persoana juridică impozabilă s-a conformat fiscal voluntar, după cum urmează: recuperarea a 30% din impozitul pe profit datorat în anul de referință; recuperarea a 40% pentru al doilea an consecutiv și recuperarea a 50% pentru al treilea an consecutiv și anii următori”, se arată în expunerea de motive a celor trei inițiatori liberali, respectiv Lucian Heiuș, constănțeanul Bogdan Huțucă și Raluca Turcan, cărora li s-au adăugat alți 37 de parlamentari liberali.

De asemenea, inițiatorii propun ca impozitul pe profit datorat și recuperat să poată fi utilizat numai pentru achiziția de echipamente, programe informatice, realizarea de construcții noi sau extinderea celor existente, extinderea capacităților de producție și formarea profesională a propriilor angajați sau elevi și studenți practicanți.

Propunerea legislativă pentru stimularea conformării fiscale voluntare, în ciuda prevederilor fiscale binevenite, ar putea să nu aibă un deznodământ pozitiv, tocmai pentru că este inițiat de opoziție, iar starea actuală a acesteia este evidentă: a fost depus la Senat pe 16 octombrie 2017 și, de atunci, nu a intrat la comisiile de specialitate pentru avize și rapoarte, ceea ce înseamnă că votul final pentru prima camera sesizată este preconizat într-un viitor îndepărtat.

Abia în această săptămână va intra în comisii, așa cum ne-a precizat deputatul Bogdan Huțucă.

„Intră la comisii săptămâna aceasta, ori economică, ori de industrii, începe să intre pe circuit. Da, întotdeauna așa se întâmplă, dar nu numai cu cele legate de opoziție, de exemplu proiectul cu supraimpozitarea part time-ului, abrogarea ar fi soluționat problema, că nu era nevoie de anomalia aia de ordonanță. Eh, încă nu a intrat în circuit… Cu cele sensibile, ei (majoritatea PSD – ALDE – n.r.) decid când le bagă, cum le bagă… Unele trec tacit de Senat, intenționat și când ajung în Camera Deputaților le bagă în procedură de urgență și într-o săptămână, ca să nu ai timp să reacționezi, se termină cu plen, cu tot”, a spus deputatul Bogdan Huțucă pentru TOMIS NEWS.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *