Proiect al deputaților PSD Vișan și Babuș: Reparațiile auto, doar în unități specializate!

Deputații social-democrați constănțeni George Vișan și Radu Babuș au inițiat un proiect de lege pentru modificarea Legii nr.132 din 31 mai 2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie.

Inițiativa se referă la obținerea unor despăgubiri directe de la societățile de asigurare de către beneficiarii RCA ca urmare a avarierii vehiculelor. Concret, parlamentarii susțin faptul că „reparația vehiculului avariat se realizează în foarte multe cazuri în unități neautorizate, de către persoane nespecializate și în condiții improprii”.

„Beneficiarul despăgubirii directe primește suma alocată de către societatea de asigurare și, din acel moment, nu mai există un control asupra modului în care acesta utilizează în mod real suma primită. Domeniul căruia poate să îi aparțină avaria poate fi foarte variat, iar pe de altă parte avariile apărute pot fi de natură să afecteze în mod grav siguranța rutieră. O avarie la sistemul de frânare, la sistemul de direcție sau un alt tip de avarie la componente sau sisteme esențiale, de a căror reparație corespunzătoare depinde direct buna funcționare a vehiculului și implicit repunerea sa în circulație în condiții de siguranță, trebuie realizată de către o persoană autorizată. (…) Este necesară o modificare și propunem să adăugăm obligativitatea prezentării la societatea de asigurări a decontului reparației vehiculului avariat în termen de maxim 45 de zile de la data reparației într-o unitate autorizată, sub sancțiunea returnării sumei acordate cu titlu de decontare directă. (…) Totodată, ASF poate opta pentru prevederea unui anumit termen în care beneficiarul asigurării să facă reparația”, se arată în expunerea de motive a lui Vișan și Babuș.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat pe 26 noiembrie a.c. și, în prezent, se află în dezbaterile Camerei Deputaților. Amendamente se pot depune până la 11 decembrie, iar raportul comisiei pentru transporturi trebuie să fie emis până pe 19 decembrie.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.