Proiect abandonat: etichetarea alimentelor procesate cu informații privind riscul cardiovascular

Parlamentarii s-au întors din vacanța de Paște cu un interes scăzut pentru muncă. După îngroparea Programului Național „creșe pentru copiii României”, deputații au stabilit că procesatorii de produse alimentare nu vor fi obligați să eticheteze produsele cu informații referitoare la conținutul de sare, zahăr sau grăsimi și la riscul de boli cardiovasculare pe care le-ar prezenta consumarea acestora.

Propunerea legislativă privind etichetarea produselor alimentare procesate pentru reducerea riscului de boală cardiovasculară a fost respinsă, definitiv, miercuri, în Camera Deputaților.

Proiectul instituia obligația ca, în șase luni de la promulgarea legii, alimentelor procesate să le fie aplicate o etichetă nouă pe eticheta de bază în colțul din dreapta sus. Noua etichetă ar fi avut  culoarea roșie pentru produsele cu risc cardiovascular crescut, galbenă pentru risc mediu și verde pentru risc redus. Etichetele ar fi fost inscripționate cu caractere de culoare neagră cu textul: risc crescut, risc moderat pentru consum și alegerea sănătoasă. Etichetele roșii și negre ar fi avut inscripționat și elementul nutrițional de risc — grăsimi, grăsimi saturate, acizi grași trans, zahăr, sare.

Eticheta cu risc crescut ar fi fost însoțită de mesajul: „consumati numai ocazional”, eticheta cu risc mediu ar fi precizat că există un risc moderat pentru consum, iar cea verde ar fi fost însoțită de mesajul „alegerea sănătoasă”. De asemenea, un alt articol al propunerii legislative prevedea acordarea de tichete de masă BIO, cu o valoare nominală mai mare cu 20% față de un tichet standard, care puteau fi folosite doar pentru achiziția de alimente neprocesate. Se modifica astfel legea 142/1998 privind acordarea de tichete de masă, fiind emise pe suport de hârtie sau electronic.

Producătorii ar fi avut termen şase luni de la intrarea în vigoare a legii pentru a identifica produsele cu risc cardiovascular pentru consumator şi de a eticheta aceste produse, iar Ministerul Sănătăţii avea obligaţia de a explica publicului larg modul în care pot fi decodate simbolurile de pe etichete, precum şi riscurile asociate cu consumul acestor produse.

„Consumatorii sunt stimulați să cumpere alimente neprocesate, evitând consumul de zahăr, sare și grăsimi, precum și de diverși aditivi sau conservanți. (…) Valoarea nominală a tichetelor BIO încurajează consumatorii cu mijloace financiare mai reduse să consume de la producătorii de alimente bio, care sunt mai ales micii producători locali”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor.

Proiectul a fost inițiat de 26 de deputați, din care 23 de la PNL, a fost respins pe 10 octombrie 2016 de Senat. Pe 9 martie a.c., Ministerul Sănătății anunța că nu susține inițiativa și, miercuri, la votul final, 180 de deputați au votat „pentru” respingerea proiectului, 55 „împotrivă”, 2 s-au „abținut” și 1 deputat nu a votat.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *