Programul „Rabla pentru electrocasnice” va începe în ianuarie

Programul „Rabla pentru electrocasnice” va începe în ianuarie, imediat după ce va fi aprobat bugetul pentru 2021, iar problemele cu aplicația informatică vor fi remediate, a declarat marți la Digi24 ministrul mediului, Tanczos Barna. Promisiunea vine după ce lansarea de luna aceasta a programului a eșuat din cauza unor probleme de securitate cibernetică.

Eu sper ca imediat după aprobarea bugetului să putem relansa acest program. Am avut o discuție lungă cu colegii în minister, din păcate ne-a prins sfârșitul de an, ne-au prins sărbătorile și sistemul nu era funcțional. De fapt, conducătorul instituției a plătit cu funcția pentru aceste greșeli. Este de nepermis ca un nou program atât de popular și atât de așteptat de toată lumea să eșueze din cauza unor greșeli umane. Este vorba de un sistem informatic, care trebuia să fie testat, trebuia să fie sigur și să nu ajungem în asemenea situație. În ianuarie, imediat ce vom avea bugetul aprobat, vom porni programul cu un sistem informatic care nu va mai da greș și așteptăm persoanele interesate să acceseze fondurile alocate pentru acest program, Rabla pentru electrocasnice”, a declarat Tanczos Barna, ministrul mediului.

Bugetul care fusese alocat în acest an pentru acest program era de 40 de milioane de lei, dublu față de anul 2018. În cadrul programului, persoanele fizice beneficiază de vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, cu eficiență energetică clasa A++ și A+++, dacă predau echipamente electronice vechi.

Anul 2021 trebuie să fie anul investiţiilor pentru sectorul de mediu, ape şi păduri, iar o prioritate fundamentală este închiderea celor 20 de proceduri de infringement deschise de Comisia Europeană, afirmă ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna. Acesta a convocat marţi dimineaţa Şedinţa de Colegiu a Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, care reuneşte demnitarii şi directorii din minister, precum şi conducerea instituţiilor care funcţionează în subordinea MMAP. În cadrul discuţiilor, au fost analizate problemele la zi la nivelului sectorului, pe fiecare domeniu în parte. În plus, participanţii i-au prezentat noului ministru priorităţile structurilor pentru anul 2021, informează Ministerul Mediului.

Avem o sarcină dificilă în anul care urmează, există multe restanţe şi aşteptările populaţiei sunt foarte mari, de aceea mă bazez pe fiecare dintre dumneavoastră să reuşim să ne ridicăm la nivelul acestor aşteptări. Din păcate, există nu mai puţin de 20 de proceduri de infringement iniţiate de Comisia Europeană împotriva României, aflate în diverse faze, în legătură cu care avem obligaţia să luăm toate măsurile posibile pentru a le închide. Este o prioritate fundamentală la care trebuie să lucrăm toţi, fără excepţie. În plus, anul 2021 trebuie să fie şi anul investiţiilor pentru sectorul de mediu, ape şi păduri. Trebuie să actualizăm şi să prioritizăm rapid lista de investiţii, iar prioritate vor avea, bineînţeles, proiectele care vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, reducerea poluării aerului, apei şi solului, managementul eficient al deşeurilor şi combaterea tăierilor ilegale de arbori„, a spus Barna Tanczos.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.