Programul de guvernare și lista Guvernului PNL, depuse în Parlament. Cabinetul Orban 2, IDENTIC cu… Orban 1

Premierul desemnat Ludovic Orban a depus luni la Parlament programul de guvernare actualizat şi lista guvernului, pentru a începe procedura de învestire a Executivului. 

Orban este mulţumit de activitatea miniştrilor, dar că decizia finală privind componenţa Guvernului revine forului de conducere al partidului, Biroul Politic Național, care s-a întrunit tot luni dimineaţă, după ora 10:00. Ionel Dancă, şef al Cancelariei premierului, a precizat luni că programul de guvernare al PNL a fost actualizat, în sensul că au fost scoase o mare parte dintre angajamentele asumate şi deja realizate şi adăugate noi măsuri pe termen scurt. De asemenea, Orban a  mai spus că nu sunt modificări la lista de miniștri PNL și, astfel, în Parlament a fost depusă aceeași listă de miniștri din Cabinetul Orban 1. Orban a mai explicat că programul de guvernare a suferit mici modificări fiind adăugate o serie de obiective.

CITEȘTE ȘI:

Termenul maxim în care trebuie convocate plenul reunit al Parlamentului pentru votul de învestitură  a Guverului este de cel mult 15 zile din momentul în care premierul desemnat depune lista guvernului şi programul de guvernare. Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Liberalii, spre anticipate. PSD, spre… CCR

Parlamentarii PNL vor merge în Parlament la învestire, vor sta în scaune dar nu vor vota. De cealaltă parte, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, întrebat dacă parlamentarii social-democrați vor fi prezenţi în sala de şedinţe pentru a asigura cvorumul la votul dat pentru învestirea unui nou guvern, a spus că decizia este una „de strategie” care va fi luată împreună cu partidul.

Liberalii au început de luni ofensiva în Parlament pentru declanșarea alegerilor anticipate. Având în vedere că este exact aceeași echipă de guvernare, demisă săptămâna trecută prin moțiune de cenzură, este de așteptat ca și cei de la PSD să voteze împotriva Guvernului.

Dacă acest Guvern nu va obține votul de încredere, atunci mai este nevoie ca în decurs de 60 de zile să mai fie respins un Guvern. Ulterior, președintele Klaus Iohannis poate dizolva Parlamentul și vom avea alegeri parlamentare anticipate.

Tot luni, PSD a anunţat că depune la Curtea Constituţională sesizarea în legătură cu a doua nominalizare a lui Ludovic Orban ca prim-ministru. Ciolacu consideră desemnarea președintelui Klaus Iohannis drept „o mascaradă” şi spune că aşteaptă ca judecătorii Curţii Constituţionale să „lămurească această situaţie”.

Comitetul Executiv Naţional al PSD s-a reunit luni, printre subiectele de discuţie fiind strategia pe care o vor urma social-democraţii în ceea ce priveşte învestirea noului Guvern Orban, precum şi stabilirea datei Congresului și propunerile pentru modificarea statutului partidului.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *