Program încărcat pentru Forțele Navale. Manevre militare navale româno-ucrainene

Corveta „Contraamiral Horia Macellariu” va desfășura joi, 20 septembrie, o serie de exerciții pe mare, în comun cu două vedete rapide de patrulare ale Ucrainei, în raioane maritime din proximitatea gurilor Dunării și a Insulei Șerpilor.

Potrivit Forțelor Navale, activitățile au ca obiective realizarea interoperabilității la nivel tactic și dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre Forțele Navale Române și Forțele Navale ale Ucrainei și fac parte din planul cu activitățile internaționale ale MApN.

„După degradarea situației de securitate din bazinul Mării Negre din anul 2014, prin anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă și destabilizarea din estul Ucrainei, activitățile de instruire comune ale militarilor din statele NATO și din Ucraina s-au diversificat, atât în spațiul terestru, cât și în mediul maritim și cel aerian, pentru a asigura o prezență militară constantă în vederea asigurarea păcii, securității și stabilității pe flancul estic al Alianței”, precizează reprezentanții Forțelor Navale.

CITEȘTE ȘI:

Program încărcat pentru Forțele Navale. Marinarii militari, angrenați în BREEZE 18, pe Marea Neagră. Flotila fluvială, în misiune pe Dunăre

Pe de altă parte, flotila fluvială „Mihail Kogălniceanu” continuă activitățile de instruire cu nave pe fluviul Dunărea pentru consolidarea deprinderilor militarilor de a deservi aparatura și sistemele de artilerie de la bord, precum și pentru dezvoltarea procedurilor de protecție a căilor de transport fluvial din zona de responsabilitate. Șase nave militare fluviale vor pleca, în perioada 21-27 septembrie, din Portul Brăila, în aval și amonte pe fluviu, pentru a pune în aplicare obiectivele Exercițiului Danube Protector 18.8.

Potrivit Forțelor Navale, monitorul „Lascăr Catargiu” și vedeta blindată „Rahova” vor naviga în amonte de Brăila, în perioada 21-23 septembrie, și vor ajunge până la Călărași, unde vor onora invitația autorităților publice locale de a participa la zilele Municipiului Călărași. Navale vor fi acostate sâmbătă, 22 septembrie, în zona Chiciu, iar populația civilă va avea ocazia să le viziteze, începând cu ora 09.00, și să interacționeze cu marinarii militari.

Vedetele fluviale 147, 154, 157 și 159 vor desfășura, în perioada 24-27 septembrie, activități de instruire, în aval de Brăila, în zona Galați și pe brațul Sfântu Gheorghe.

În anul 2018, navele militare fluviale ale Forțelor Navale Române au executat numeroase marșuri de instrucție pe fluviul Dunărea și au acostat în porturile Calafat, Cernavodă, Drobeta-Turnu Severin, Galaţi, Moldova Veche, Olteniţa, Sfântu Gheorghe, Tulcea și Turnu Măgurele, prilej cu care publicul din porturile dunărene a avut ocazia să le viziteze și să se bucure de spiritul de camaraderie prezent la bordul navelor.

Flotila Fluvială „Mihail Kogălniceanu” are în dotare trei monitoare fluviale construite, în perioada 1993-1996, la Șantierul Naval Drobeta-Turnu Severin. Acestea sunt nave cu o putere mare de nimicire a inamicului, la bord fiind instalate 96 de guri de foc, cu calibre cuprinse între 12,5 și 122 mm. De asemenea, în serviciul comandamentului flotilei de Dunăre mai sunt cinci vedete blindate, construite în perioada 1987-1990, la Șantierul Naval din Mangalia, precum și opt vedete fluviale, construite la Șantierul Naval din Drobeta-Turnu Severin.

CITEȘTE ȘI:

Forțele Navale implicate în misiuni de supraveghere a traficului maritim

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *