Program încărcat pentru Forțele Navale. Fregata „Regele Ferdinand”, implicată în protejarea infrastructurii critice din bazinul mediteranean

Fregata ”Regele Ferdinand” a plecat luni, 16 octombrie, din portul Souda, Insula Creta, spre estul Mării Mediterana, pentru a se integra în gruparea navală NATO care activează în cadrul Operației SEA GUARDIAN, la sud de Insula Cipru.

CITEȘTE ȘI:

Fregata „Regele Ferdinand” a plecat în misiune în Marea Mediterană, pentru operațiunea Sea Guardian

Potrivit Forțelor Navale Române, în timpul escalei din portul Souda, echipajul navei a participat la un modul de pregătire, specific luptei pentru asigurarea securității maritime, la Centrul NATO pentru instruire în domeniul operațiilor de interdicție maritimă (NMIOTC – NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre).

Operația NATO SEA GUARDIAN se desfășoară în Marea Mediterana, ca urmare a deciziilor luate la Summit-ul Alianței de la Varșovia, din anul 2016, iar obiectivul principal al acesteia este asigurarea securității maritime în sudul Europei, prin descurajarea activităților teroriste maritime, garantarea libertății de navigație și protejarea infrastructurii critice din bazinul mediteranean.

„Prin participarea navei militare românești la această operație a Alianței, Forțele Navale Române contribuie la eforturile NATO de asigurare a securității colective, pe flancul sudic european, într-o regiune frământată de amenințări teroriste”, susțin reprezentanții Forțelor Navale.

Concomitent cu misiunile din Mediterana, un grup de nave militare fluviale din compunerea Flotilei Fluviale ”Mihail Kogălniceanu” desfășoară, în perioada 16-20 octombrie 2017, exercițiul Danube Protector 17/II, pe Dunăre și pe brațul Sfântul Gheorghe. Activitatea face parte din programul obișnuit de instruire al marinarilor militari ambarcați pe navele Forțelor Navale din porturile Brăila și Tulcea și cuprinde antrenamente specifice pentru apărarea căilor de comunicații fluviale.

Potrivit Forțelor Navale, exercițiul Danube Protector 17 se desfășoară după un scenariu complex, care este alcătuit din secvențe de navigație pentru recunoașterea raioanelor fluviale (configurație maluri, cote, praguri, locuri de ancorare și staționare), secvențe de monitorizare a traficului fluvial și de asigurare a siguranței navigației, precum și din secvențe de apărare și de protecție a unor localități din Delta Dunării.

„Consolidarea nivelului de instruire al militarilor din Forțele Navale reprezintă unul dintre cele mai importante aspecte ale asigurării securității și apărării colective, la granița sudică și estică a Uniunii Europene și a NATO”, concluzionează reprezentanții Forțelor Navale.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *