Prognoza meteo: Căldura sufocantă nu pleacă nici în weekend

Nu scăpăm de căldura sufocantă nici în weekend. Meteorologii anunţă vreme călduroasă în sud-vest, în timp ce în restul regiunilor va fi vreme răcoroasă. România continuă să fie stăpânită de fenomene extreme: sudul ţării va fi lovit de secetă, avertizează specialiştii.

Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo, a declarat la DIGI 24 că sudul României va fi afectat, în special, de secetă. Pe de altă parte, în nord, precipitaţiile vor fi mai intense. În acelaşi timp, va persista canicula.

Toate trei – valurile de căldură, precipitaţiile intense şi seceta sunt cumva puse în aceeaşi categorie. În raportul privind criză climatică, România este într-o zona de graniţă, Europa e împărţită în 5 regiuni, şi a ajuns într-o zonă în care partea de sud face parte din bazinul Mării Mediterane extins, iar partea de nord dincolo de Carpaţii Meridionali e considerată că fiind parte a Europei de Vest şi Centrală. Pentru regiunea la nord de Carpaţi avem atât perioade cu secetă mai intense, dar şi perioade cu precipitaţii mai intense.   Partea de sud o să intre în schimb într-o regiune în care vor avea mai puţine precipitaţii în special în timpul verii şi atunci vom avea şi secetă, şi deşertificare. Deci este ciudat ce se întâmplă. Peste ambele regiuni vom avea valuri de căldură şi temperaturi ridicate”, a declarat Bogdan Antonescu, la DIGI 24.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), vineri, 13 august, vremea va fi călduroasă în sud şi în sud-vest, unde izolat disconfortul termic va fi relativ ridicat, în timp ce în restul ţării temperaturile vor fi agreabile. Cerul va fi variabil la parţial noros în Carpaţii Meridionali şi în regiunile sud-sud-vestice, dar numai pe spaţii mici vor fi posibile ploi slabe, de scurtă durată. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în zona montană înaltă şi în Dobrogea. Temperaturile maxime se vor încadra între 25 şi 34 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 7…9 grade în depresiunile din nord-vest şi centru şi 20…21 de grade în Dealurile de Vest şi pe litoral.   La sfârşitul nopţii, pe arii restrânse, cu precădere în depresiuni, se va forma ceaţă.

În Bucureşti, vremea va fi călduroasă, cu o maximă a temperaturii aerului în jurul a 32 de grade. Cerul va fi variabil la parţial noros, iar vântul va sufla slab şi moderat. Minima termică va fi de 18…19 grade, uşor mai scăzută în zona periurbană.

Sâmbătă, 14 august, vremea va fi predominant frumoasă, dar călduroasă în jumătatea de sud-vest a ţării. Cerul va fi variabil la munte unde doar izolat vor fi posibile averse slabe şi mai mult senin în celelalte zone. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări trecătoare în zona montană înaltă şi pe litoral. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 27 şi 34 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 11 şi 21 de grade, mai scăzute în estul Transilvaniei, spre 8…9 grade.La sfârşitul nopţii, izolat vor fi condiţii de ceaţă.

În Capitală, valorile termice, comparabile cu cele din intervalul anterior, vor continua să caracterizeze o vreme călduroasă. Temperatura maximă se va situa în jurul a 32 de grade, iar cea minimă va fi de 18…19 grade, mai coborâtă în zona periurbană. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab până la moderat.

PE ACELAȘI SUBIECT:

https://tomisnews.ro/alerta-de-canicula-in-sudul-tarii-temperaturi-care-depasesc-38-de-grade/
DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *