Profituri de MILIARDE pentru bănci în primele luni ale anului. Senatorul Zamfir: „Rata de profit a băncilor este în România de trei ori mai mare decât în țările europene, pentru că cetățenii plătesc costurile cu creditarea de trei ori mai mult!”

Băncile au încheiat primele nouă luni ale anului cu un profit net de 5,77 miliarde de lei, mai mare decât veniturile nete pe întreg anul trecut, și cu 42% peste rezultatul din septembrie 2017, potrivit datelor oferite de Banca Națională a României.

Profitul net pe anul trecut în sistemul bancar a fost de 5,28 miliarde de lei, fiind cel mai ridicat în termeni nominali din istorie, iar dacă băncile mențin profitabilitatea actuală, atunci ar putea încheia anul cu venituri nete de 7,7-7,8 miliarde de lei.
De asemenea, rata creditelor neperformante a scăzut cu 2,4 puncte procentuale față de anul anterior, la 5,56%, fiind acum la cel mai redus nivel de după criză, față de un maxim de 22% atins în 2014.

Senatorul Daniel Zamfir, un vehement oponent al practicilor bancare, ne-a precizat că băncile finanțează economia doar în procent de 8%, deși se bucură de profituri istorice și, chiar și așa, se plâng constant.

„Vreau să aduc aminte ce spuneau băncile atunci când discutam de legea dării în plată, care ar fi fost efectele: risc sistemic, ar fi dat faliment vreo trei sau patru bănci, ar fi plecat altele, iată că lucrurile nu au stat deloc așa. Mai mult, constatăm că profitul băncilor în primele luni ale anului a depășit cu 33% profitul de anul trecut! Rata de profit a băncilor este în România de trei ori mai mare decât în țările europene, ori asta de unde rezultă? Din faptul că cetățenii români plătesc costurile cu creditarea de trei ori mai mult decât media europeană. Ceea ce fac eu, cu inițiativele mele de plafonare a dobânzilor, este tocmai asta: să aducem costurile cu creditarea aproape de media europeană! Nu am o problemă cu profiturile băncilor, dar dacă profitul este triplu față de media europeană din cauza costurilor triple, mă interesează! Dacă profiturile băncilor ar fi fost făcute pe tranzacționare, pe creditarea economiei, de acord, dar astăzi, în România, doar 8% băncile finanțează economia, restul, adică 92%, sunt tranzacții cu statul român – Prima Casă sau împrumuturi”, a spus senatorul Zamfir, pentru TOMIS NEWS.

Amintim că senatorul Daniel Zamfir, recent, a depus o serie de amendamente la Legea dării în plată, pe care a inițiat-o în urmă cu doi ani, pentru perfectarea acestui act normativ.

„Le-am discutat astăzi la comisia de buget-finanțe a Senatului, s-a amânat votarea lor pentru săptămâna viitoare, întrucât BNR a solicitat să analizeze aceste noi amendamente, cu privire la clarificarea impreviziunii. (…) (Băncile – n.r.) sunt împotrivă! Nici nu contează, ele sunt împotriva la orice!”, a concluzionat senatorul Zamfir, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Legea dării în plată se modifică! Senatorul Daniel Zamfir: „Vrem să eliminăm arbitrariul din instanțele de judecată, care interpretează impreviziunea fiecare după cum crede!“

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.