Profesorii, PĂCĂLIȚI din nou? Își recuperează drepturile salariale până în 2022! SCANDAL în Parlament: „Să îl trimiteți pe ministrul Pop în vacanță, pe perioadă nedeterminată!”

Propunerea legislativă privind adoptarea unor măsuri în domeniul finanţării învăţământului a stârnit, marți, discuții aprinse în Camera Deputaților. La „mustață” a trecut proiectul, cu doar un vot, propunerea fiind inițiată de premierul Mihai Tudose, președintele PSD Liviu Dragnea, deputatul PSD Marcel Ciolacu și senatorul, ministru al Educației, Liviu Pop. Practic, profesorii care și-au câștigat în instanță drepturile salariale tăiate în 2010 vor aștepta mult mai mult pentru recuperarea integrală a sumelor. Dacă, inițial, era vorba de 2020, eșalonarea propusă de PSD se întinde până în 2022, suficient ca opoziția să ia foc.

„În realitate, educația este menținută în stare de faliment! Nivelul este sub cel al Bulgariei. Pactul pentru Educație, din 2008, este probabil uitat într-un sertar prăfuit. Acest proiect amână drepturile bănești ale profesorilor, pentru 2022!”, a spus deputatul Dan Barna, de la USR.

O reacție vehementă a avut și deputatul PMP, Eugen Tomac.

„Ne bucurăm ca bugetul pe care l-ați promis atinge cote extraordinare! (…) Există o singură soluție pentru a pune ordine în sistemul de Educație: să îl trimiteți în vacanță pe perioada nedeterminată pe ministrul Educației, Liviu Pop”, a spus Eugen Tomac.

Contre între Turcan și Bacalbașa. „Mi s-a spus de la cel mai înalt nivel să demisionez, că îmi găsesc ei ceva”

Ciocnirea a atins cele mai înalte culmi între deputatul PNL, Raluca Turcan și deputații Nicolae Bacalbașa (PSD) și Varujan Vosganian (ALDE).

„Se renunță la descentralizarea în Educație! Practic, primarii și responsabilii cu finanțarea infrastructurii școlare vor rămâne fără o mică pârghie de a mobiliza managementul școlar. Se transferă plata de la buget a salariilor, inclusiv pentru angajații din sectorul privat! Inspectoratele Școlare Județene sunt super politizate! Vor fi mari distorsiuni, în loc să avem o competiție între sistemul public și cel privat, pentru creșterea calității educației, și să asigurăm plata egală pentru finanțarea per elev ajungem la o politizare care nu are ce să caute în sistemul de educație. Initiațiva minte din nou profesorii! Își bate joc de profesorii care așteptau recuperarea restanțelor salariale, câștigate în instanță. PSD, asumat de domnul Liviu Dragnea, decide că indiferent ce au stabilit instanțele, profesorii să își recupereze salariile în 2022! Cu alte cuvinte, PNL a votat „împotrivă” și solicităm reprezentanților coaliției majoritare ca măcar în Senat, forul decizional, să înțeleagă faptul că minciuna are picioare scurte și nu va ajunge să ofere României o educație sănătoasă”, a spus Raluca Turcan.

„Îmi vine să dau și numele persoanei, pentru că drepturile sale la replică reprezintă un deliciu al Camerei Deputaților. Doamna Turcan, sunt acte normative care recuperează pentru profesori o parte din banii din vremea în care dumneavoastră și PDL tăiați salariile! Să îi lăsați pe colegii dumneavoastră din adevăratul PNL să ia cuvântul pe această temă”, a replicat Varujan Vosganian.

Raluca Turcan i-a răspuns deputatului ALDE, susținând că inițiativele majorității parlamentare riscă să ducă România „într-o criză mai mare decât în 2010”.

„Greaua moștenire este bine cunoscută, a permis guvernării PSD, apoi unei perioade tehnocrate, să ofere posibilitatea redresării economiei, dacă ar fi existat viziune de dezvoltare pe termen lung. Din nefericire, astăzi vă bucurați, dar dacă o țineți tot așa, cu modificări la Codul Fiscal, cu legi adoptate pe picior, cu ordine de la șeful de partid Liviu Dragnea, veți duce România într-o situație de criză mai mare decât în 2010!”, a spus Raluca Turcan.

Dezbaterile au fost încheiate de Nicolae Bacalbașa, care a precizat că, în perioada în care era directorul Spitalului Județean Galați, i s-a spus să demisioneze, pentru că „o să îmi găsească ei ceva, dacă nu o fac”.

„Din greaua moștenire face parte și nivelul intelectual și moral a unor așa zisi colegi, care sunt în Parlament, în partidul fost PDL, PNL, naiba știe ce mai e! În ceea ce privește ingerința politicului în măsurile luate, aici în sală stă autorul moral a unei povești pe care am pățit-o ca director al Spitalului Județean Galați, când am fost chemat la ăl mai înalt nivel al județului și mi s-a spus cu martori să îmi dau demisia, că, altfel, îmi găsesc ei ceva! Fiind băiat deștept, am demisionat pe loc, dar ura rămâne”, a spus Nicolae Bacalbașa.

Propunerea legislativă privind adoptarea unor măsuri în domeniul finanţării învăţământului arată că, începând din 2018, de la bugetul de stat, se asigură fondurile necesare pentru executarea hotărârilor judecătorești devenite executorii până la 31 decembrie 2017, având ca obiect plata eșalonată a sumelor prevăzute în titluri executorii prin care s-au acordat drepturi salariale personalului din educație. Astfel, aceste sume vor fi distribuite, conform propunerii legislative, după cum urmează: 5% din valoarea titlului executoriu, în 2018; 10% în 2019, 25% în 2020, 25% în 2021 și 35% în 2022.

Propunerea legislativă a fost adoptată cu 166 de voturi „pentru” și 90 „împotrivă”, însă forul decizional este Senatul.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*