Spread the love

Proiectul de Lege privind organizarea şi exercitarea profesiei de etolog și cel privind organizarea şi exercitarea profesiei de bioinginer medical/bioinginer sunt aproape de votul final din Parlament. Primul proiect, inițiat de 33 de deputați și senatori de la toate partidele parlamentare, arată faptul că etologul este profesionistul care oferă posibilitatea studierii psihologiei comportamentale umane și al comportamentului animalelor.

„Etologul este specializat în relația și interacțiunea om – animale, cu perspective de a deveni un om de știință care studiază comportamentul tuturor animalelor, în relație cu mediul natural, fie animale de companie, fie care trăiesc în mediul lor natural sau în captivitate. (…) România este printre puținele țări din Europa în care meseria de etolog nu este legiferată, deși conflictele dintre animale și societatea umană au generat din ce în ce mai multe situații de criză, gestionate în mod eronat, tocmai prin implicarea unor persoane fără expertiză în domeniu”, se arată în expunerea de motive, disponibilă integral AICI!

Proiectul de lege a fost adoptat pe 23 aprilie de Senat și este înregistrat din 29 aprilie la Camera Deputaților, forul decizional în acest caz. Amendamentele pot fi depuse până pe 7 mai, iar raportul comun al comisiilor pentru muncă și pentru învățământ trebuie emis până pe 14 mai.

Cel de-al doilea proiect, inițiat de 21 de deputați și senatori, de la PSD, PNL, PMP și UDMR, arată faptul că bioinginerul – posesor al unui titlu oficial de calificare în bioinginerie, profil medicină sau științe inginerești – beneficiază de un cadru legislativ doar parțial. Astfel, se dorește ca bioinginerul să fie acceptat drept verigă importantă în sistemul sanitar din România.

„Reglementarea parțială a cadrului legislativ creează dificultăți la angajarea în sistem a specialiștilor licențiați în bioinginerie medicală. Alinierea la practica europeană și internațională, într-un domeniu esențial, este necesară”, se arată în expunerea de motive a proiectului, disponibil integral AICI!

Proiectul a fost adoptat pe 23 aprilie de Senat și este înregistrat din 29 aprilie la Camera Deputaților, forul decizional în acest caz. Amendamentele pot fi depuse până pe 7 mai, iar raportul comun al comisiilor pentru muncă și pentru sănătate trebuie emis până pe 14 mai.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *