Spread the love

Cursa pentru șefia Direcției Naționale Anticorupție este pe cale să se încheie. Din cei șase candidați înscriși în cursa pentru scaunul eliberat de Laura Codruța Kovesi (Gabriela Scutea, fost procuror general adjunct al României, Andrei Bodean, procuror la DNA Constanţa, Paula Tănase, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi şi procurorul militar Nicolae Lupulescu. Adina Florea – procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, în prezent delegată la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa și Sorin Armeanu – prim-procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui), ministrul Justiției, Tudorel Toader, a extras un câștigător: constănțeanca Adina Florea!

Actual procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, Adina Florea a condus timp de mai mulți ani Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, ulterior ocupând şi funcţia de procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța. De-a lungul carierei, Adina Florea s-a axat în special pe doare economice, spălări de bani, restituiri de TVA, etc. Pe de altă parte, Florea a redeschis dosarul fostului primar al Constanței Radu Mazăre cu însemnele naziste.

Ridicatul Tudorelului în slăvi, cheia succesului?

În proiectul său de management, procurorul Adina Florea spune că a identificat anumite derapaje în activitatea DNA din ultimii ani, pe care le-ar soluţiona prin respectarea legii şi a Constituţiei. În documentul menţionat, la capitolul dedicat bibliografiei, Adina Florea invocă două lucrări ale lui Tudorel Toader (Raportul privind activitatea managerială de la DNA) şi Constituţia României -decizii CCR, hotărâri CEDO, hotărâri CJUE, legislaţie conexă (coautor), dar şi ordine ale ministrului.

La scurt timp după ce a fost nominalizată, procurorul constănțean a afirmat faptul că este extrem de onorată că a fost aleasă de ministrul Justiției și speră că și Secția de Procurori să aibă încredere în ea.

„Trebuie să îmi revin, pentru că am avut emoții mari, aproape că nu îmi găsesc cuvintele. Sper ca Secția pentru Procurori să aibă încredere în alegerea făcută de domnul ministru”, a spus Adina Florea.

Adina Florea critică activitatea instituției pe care ar urma să o conducă spunând că există abateri de la rigorile statului de drept. De altfel, procurorul constănțean afirmă în proiectul de management prezentat ministrului Justiției că un bilanț necosmetizat al activității DNA scoate la lumină abateri de la rigorile statului de drept, iar uneori componente în conflict cu legea.

„Fără a nega, astfel, lucrurile bune care s-au realizat în ultimii ani, un bilanț necosmetizat al activității DNA pune în lumină destule, dacă nu prea multe, abateri de la rigorile statului de drept. Fie că vorbim despre activitățile desfășurate de către procurori cu funcție de execuție, fie (mai grav) că ne raportăm la cei cu funcții de conducere, chiar la nivel de vârf, regăsim componente care s-au îndepărtat simțitor de la abordarea profesionistă, echilibrată, în contrast cu statutul profesiei noastre, iar uneori chiar în conflict cu legea“, se arată în proiectul de management al magistratului.

Piedică pentru Adina Florea?

Culmea este că, imediat după nominalizare, jurnaliștii din Capitală au scos la iveală și informații care ar putea afecta numirea acesteia în funcția de procuror-șef al DNA. Propunerea pentru șefia DNA are dosar chiar la instituția pe care se pregătește să o conducă! Într-un răspuns formulat către DC News, DNA admite că dosarul în care polițistul a făcut plângere împotriva celor doi candidați la șefia DNA se află în lucru…

„Dosarul la care faceți referire se află în lucru pe rolul DNA – Structura Centrală, în cauză fiind începută urmărirea penală doar cu privire la faptă (“in rem”). Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei persoane, ci are doar semnificația instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă“, a transmis DNA.

Iohannis decide!

Ultimul cuvânt în numirea Adinei Florea la șefia DNA îl va avea președintele Klaus Iohannis. Ministerul Justiției notează că, în conformitate cu dispozițiile art. 54 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, urmează ca această propunere să fie transmisă Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii în vederea obținerii avizului consultativ, și ulterior, Președintelui României, Klaus Iohannis, pentru numirea în funcție.

Cum șeful statului nu ezită să șicaneze ori de câte ori are ocazia actuala coaliție de guvernare și, implicit, pe ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu este exclus ca Iohannis să respingă prima propunere pentru șefia DNA.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *