Spread the love

După opt ani de activitate a Centrului European al Consumatorilor, peste 5.000 solicitări de informare, peste 2.500 de litigii transfrontaliere după o asumare a statului român către Comisia Europeană și atingerea obiectivelor cu doi ani înainte, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor vrea să ia în mod abuziv în subordinea sa Centrul European al Consumatorilor de la organizația gazdă Asociația Pro Consumatori (APC) la care se află de la înființare, anunță cu tristețe președintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu (FOTO).

Motivele invocate de organizația gazdă pentru care solicită eliminarea prevederilor referitoare la Centrul European al Consumatorilor din Romania (ECC Romania) din Proiectul de Hotărâre au la bază următoarele argumente:

  1. încalcă rezultatele licitației de proiecte, organizate conform procedurilor Comisiei Europene, privind desemnarea organizației gazdă a ECC Romania pentru perioada 2015 – 2017 prin care APC a fost desemnată ca organizație gazdă a ECC Romania până la data de 31 decembrie 2017,
  2. încalcă Decizia Comisiei Europene de atribuire către APC România a programului ECC Romania până la data de 31 decembrie 2017,
  3. încalcă angajamentul de cofinanțare asumat față de Comisia Europeană de către GUVERNUL ROMÂNIEI prin Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.
  4. încalcă contractele de confinanțare încheiate de APC România cu Agenția Executivă pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură și Alimente (C.H.A.F.E.A.) și aflate în executare până la data de 31 decembrie 2017,
  5. preluarea ECC Romania din cadrul APC în perioada executării contractului încheiat de APC cu Agenția Executivă pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură și Alimente (C.H.A.F.E.A.) produce o serie de consecințe asupra salariaților, colaboratorilor și prestatorilor de servicii cu care APC are contracte încheiate și față de care și-a asumat obligații în acord cu cerințele Comisiei Europene.

„Nu înțelegem rațiunea din spatele acestei propuneri de schimbare a organizației gazdă, în condițiile în care proiectul ECC Romania a fost implementat fără niciun fel de problemă până în acest moment, singurele probleme fiind generate în fiecare an de întârzierea cofinanțării din partea statului român.  Facem precizarea că APC a reușit să atingă indicatorii stabiliți pentru ECC România pentru anul 2017 încă din cursul anului 2015, astfel că asociația a dovedit prin activitatea desfășurată timp de 8 ani că poate implementa un proiect european cu seriozitate și corectitudine” a declarat Conf.univ.dr. Costel Stanciu, președintele APC.

Memoriul și anexele trimise, începând cu luna mai a anului 2016, autorităților implicate în procesul legislativ pot fi consultate AICI!

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *