PROBLEME la programul Start Up Nation: Năsui (Economie) anunță DATORII de peste 870 de milioane de lei

Ministerul Economiei va avea buget total de 6,6 miliarde lei în acest an, dublu faţă de anul trecut, şi sunt 873 milioane lei datorii ale statului de rambursat pentru Programul Start-up Nation, a declarat vineri ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, în cadrul videoconferinţei „IMM-urile, oxigen pentru România”, organizată de Agenţia de presă News.ro, Team Innovation Media şi Agentia de PR şi comunicare Plurivox. La acelaşi eveniment, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului Valentina Saygo, a afirmat că debirocratizarea reprezintă una dintre cele mai mari probleme ale antreprenoriatului şi cel mai des întâlnită în mediul de afaceri.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a acordat anul trecut garanţii de 14 miliarde de lei, prin Programul IMM Invest, pentru credite bancare pe care companiile trebuie să le returneze, iar plafonul pentru 2021 este similar, tot de 14 miliarde lei, a declarat Cristian Păun, preşedintele Consiliului de Administraţie al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), în cadrul videoconferinţei.

Năsui: „Avem 873 milioane lei datorii ale statului de rambursat pentru Start Up Nation

Avem din urmă faimosul Program Start Up Nation, eu am fost un critic al acestui program în trecut. Avem 873 milioane lei datorii ale statului de rambursat pentru acest program, avem 636 milioane lei, se vor procesa dosarele, avem credit bugetar, este suficient până la prima rectificare”, a declarat ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, precizând că dacă mai va fi nevoie, va mai cere fonduri la rectificarea bugetară.

Din aceşti bani se vor efectua plăţile către firmele care au depus deconturi în cadrul ediţiei a doua a programului, 2018-2019.

A fost aprobat bugetul Ministerului Economiei, avem 6,6 miliarde lei buget total, care este aproape o dublare faţă de anul trecut, dar acea dublare vine mai ales din fondurile europene şi din schemele pentru ajutorare şi despăgubiri a mediul de afaceri pentru perioada în care a fost închis. Din 6,6 miliarde lei, 4,5 miliarde lei sunt scheme pentru IMM, măsurile 1, 2 şi 3, mai avem 1 miliard de lei pentru HoReCa, schema prin care statul despăgubeşte proprietarii de hoteluri, restaurante, agenţii de turism. Am pus la punct un mecanism mult mai facil de procesare„, a spus ministrul Economiei.

Năsui precizează că există un alt mod de distribuire a banilor, să nu mai fie probleme de ce unul este eligibil şi altul nu, să nu mai existe criterii subiective de departajare.

Să nu mai fie nici principiul ‘primul venit, primul servit’, care ar fi generat o aglomerare a depunerilor de solicitări la deschiderea apelului şi ar fi creat o categorie de oameni care primesc banii şi o categorie care nu primesc. Am gândit un alt sistem şi am spus: toată lumea va aplica, se vor procesa dosarele tuturor şi vom vedea care este eligibil. Distribuim în total 2,5 miliarde lei, doar că avem credit bugetar, adică bani pe care îi putem plăti până la prima rectificare de 1 miliard lei. Banii aceştia se vor distribui după un criteriu pro rata: dacă ai avut o scădere mare a cifrei de afaceri, atunci vei avea dreptul la o despăgubire mai mare, dar toată lumea va primi. Nu există cineva care să aplice, fie că aplică la începutul perioadei, fie la finalul perioadei care să nu primească şi el o parte din despăgubirea aceasta la care merită. Pentru că până la urmă toată lumea a fost închisă, de ce să fie despăgubiţi numai aceia care au fost mai rapizi„, a spus Năsui.

Strategia Ministerului Economiei este să se meargă cât mai mult pe instrumente financiare şi mai puţin pe granturi. Vor fi gândite astfel sisteme care să ajute toate IMM-urile din toate sectoarele.

Trebuie să reducem povara administrativă, avem povară fiscală, care este foarte mare în România, mai ales pe muncă, pe salariile mici suntem lideri în Europa, dacă ne uităm pe salarizare totală, suntem puţin deasupra mediei, dar cu salariile mici acolo suntem boşi„, a mai spus Năsui.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.